Ekonomické informace 27. 6. 2005

Na pražskou burzu dnes vstupuje americká společnost CME, která vlastní televizi Nova. Rekordního zisku dosáhl největší tuzemský výrobce oceli.Mittal Steel Ostrava. Hypotéky jsou u nás nejlevnější v historii, což vede k růstu výstavby bytů a domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Škoda Auto získala v Číně povolení k registraci značky a od roku 2007 tam začne vyrábět Octavie. Podle zástupce firmy Rudolfa Fialy využije bývalý závod mateřského Volkswagenu v Šanghaji, který nakonec nevydržel konkurenci. V Asii Škoda Auto minulý týden otevřela montážní linku v Kazachstánu, už několik let má závod v Indii.

Na pražskou burzu dnes vstupuje americká společnost CME, která vlastní televizi Nova. Akcie CME se budou obchodovat v systému spad a stanou se tak devátým členem tohoto prestižního klubu. Na americkém trhu Nasdaq se jim podle analytika Tibora Bokora ze společnosti Wood and Company nejlépe nevedlo, lidé s nimi jen málo obchodovali, v Praze ale mají šanci na úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: CME na burze

Téměř deset miliard čistého zisku vytvořil Mittal Steel Ostrava, dříve Nová huť, největší tuzemský výrobce oceli. Firma tak dosáhla nejlepšího výsledku ve své 55leté historii a zařadila se mezi nejziskovější u nás. Podle obchodního ředitele Mittalu Jiřího Gwozdza loňský fiskální rok skončil až letošního posledního února, trval tedy 14 měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Gwozdz: Rekordní výsledek Mittal Steel

Hypotéky jsou u nás nejlevnější v historii, a to vede k růstu výstavby bytů a domů. To se také promítá do cen pozemků, které se zvyšují. Podle analytičky Markéty Šichtařové ze společnosti Next finance je ale situace u nás jiná než v zahraničí, kde ceny tlačí nahoru spekulanti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Ceny pozemků

Ceny ropy zůstanou na nynějších vysokých úrovních ještě několik let. Pokud se trh stabilizuje, mohly by ceny ze současných 60 dolarů za barel klesnout časem ke 40 dolarům. Uvedli to představitelé íránské centrální banky na konferenci o ropě v Basileji.

Letecká společnost British Airways ode dneška zvyšuje příplatek za palivo u všech svých letů. Na dálkových tratích je to z 16 na 24 liber, na kratších trasách je příplatek osm liber. Příplatky se týkají pouze letenek vydaných a prodaných v Británii.

Mezinárodní konsorcium vedené indickou státní firmou objevilo největší naleziště zemního plynu v Indii, které v této zemi téměř zdvojnásobí produkci této suroviny. Hodnota plynu v nalezišti se odhaduje na 50 miliard dolarů. Ložisko se nachází ve státě Ándhrapradéš na severu Indie. Předpokládá se, že těžba začne v roce 2007.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme