Ekonomické informace 27. 6. 2006

Budějovický Budvar prohrál další bitvu s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Na ostravsko míří nový investor. Několik dnů před začátkem letních prázdnin u nás mírně zlevnily pohonné hmoty. Praha je padesátým nejdražším městem světa. Na Frýdlantsku vyrostou větrné elektrárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Budějovický Budvar prohrál další bitvu s americkým pivovarem Anheuser-Busch. Evropská unie totiž podpořila nárok americké pivovarnické skupiny na značku Bud, což pro americký pivovar znamená vítězství nad budějovickým Budvarem v bitvě o ochrannou známku Bud v Evropě.

Odvolací výbor Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu Evropské unie rozhodl, že si americká firma v Evropě může Bud zaregistrovat jako svoji obchodní známku, českobudejovický pivovar se ale proti tomuto verdiktu může ještě odvolat. Jestli to udělá, však zatím neprozradil.

Na ostravsko míří nový investor. Německý výrobce autodílů Behr investuje do nového výrobního závodu v severomoravském Mošnově zhruba půl miliardy korun a v první fázi zaměstná asi 130 pracovníků. Výrobu by měl rozjet v polovině příštího roku.

Podle ředitele agentury Czechinvest Tomáše Hrudy by ale pracovních míst v Mošnově mohlo brzy ještě přibýt, protože o mošnovskou průmyslovou zónu už projevili zájem další investoři.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hruda: Investice v Mošnově

Několik dnů před začátkem letních prázdnin u nás mírně zlevnily pohonné hmoty. Cena benzínu klesla v průměru o devět haléřů a aktuálně se pohybuje kolem 31,17 koruny za litr. Výraznějšího zlevnění se asi v příštích týdnech nedočkáme, podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka by ale pohonné hmoty neměly ani znatelně podražit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírek: Ceny benzinu

Nejdražším městem na světě je Moskva, následovaná Soulem a Tokiem. Vyplývá to žebříčku sestaveného společností Mercer Human Resource Consulting, který ve více než dvou stovkách sledovaných metropolí podrobně srovnává životní náklady na bydlení, dopravu nebo jídlo. Praha je podle studie padesátým nejdražším městem světa a je dokonce levnější než sousední Bratislava. Jak je to možné, objasňuje konzultantka firmy Jana Kurtinová.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kurtinová: Drahá města

V Česku postupně přibývají větrné elektrárny. Nejnovější projekt větrných elektráren připravuje v současné době Liberecký kraj. Další elektrárny by měly vyrůst v Krásném Lese a Na Andělce ve frýdlantském regionu. V těchto lokalitách by se podle Lindy Futerové z tiskového oddělení Libereckého kraje elektrárny měly rozjet do konce letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Futerová: Větrné elektrárny

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme