Ekonomické informace 27. 6. 2007

Lesnické firmy a státní firmy se dohodly na ukončení sporů. Rusko zakázalo dovoz drůbeže z Česka. Kofola chce investovat 650 miliónů do rozšíření výroby. ČEZ uvažuje o stavbě nových paroplynových elektráren.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesy Elblągské vrchoviny jsou nejsevernějším souvislým bukovým porostem v Evropě

Lesy Elblągské vrchoviny jsou nejsevernějším souvislým bukovým porostem v Evropě | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Dlouhotrvající spory mezi lesnickými firmami a státními lesy by měly skončit. Slibuje to dnešní podpis memoranda mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů o hospodaření ve státních lesích do roku 2010. Potvrzuje to prezident konfederace Ivo Klimša.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Klimša: Lesy

Rusko zakázalo dovoz drůbeže z Česka. Podle ruského ministerstva zemědělství má toto opatření zabránit šíření viru ptačí chřipky. Minulý týden se na krůtí farmě v Tisové na Orlickoústecku objevil první případ ptačí chřipky u českého drůbežího chovu. Podle dostupných údajů ale Rusko není významným odběratelem drůbežího masa z naší republiky.

Česká nápojářská firma Kofola investuje během následujících tří let asi 650 miliónů korun do rozšíření výroby ve svých závodech v Krnově a v Mnichově Hradišti. Kofola, pro kterou nyní pracuje bezmála 1200 lidí, se tak rozroste o dalších téměř 80 zaměstnanců.

Biopaliva se začnou v Česku definitivně přimíchávat do pohonných hmot od 1. září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou podepsal prezident Václav Klaus. Po prázdninách začnou výrobci přidávat biopaliva do benzinu, od ledna pak do nafty. Do roku 2020 by má být v každém litru pohonných hmot decilitr vyrobený z obnovitelných zdrojů. Někteří odborníci ale varují před tím, že nová pravidla zvednou ceny potravin. Podle analytika Petra Havla ale zdraží také pohonné hmoty.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Biopaliva

Energetická společnost ČEZ uvažuje o stavbě nových paroplynových elektráren v Česku. Kde přesně nové zdroje postaví, oznámí nejpozději do konce roku. Ve hře je například lokalita Úžín na Ústecku. V úvahu přicházejí i jiná místa v blízkosti tranzitního plynovodu.

Pařížské letiště Charlese de Gaulla otevřelo nový terminál, postavený tak, aby mohl přijmout i největší komerční letadlo na světě Airbus A380. Skleněná budova má rozlohu 40 fotbalových stadionů. Terminál bude sloužit hlavně domácí letecké společnosti Air France a jejím zahraničním partnerům v alianci Skyteam, mezi které patří i ČSA.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme