Ekonomické informace 27. 7. 2004

Polovina prázdnin je pomalu za námi a tak je jasné, že sklizeň obilí je v plném proudu. Zemědělci zatím sklidili zhruba pět procent osetých ploch. Nejdále žně pokročily u ozimého ječmene. Pod střechou už je téměř polovina jeho úrody. Kombajny vjely také do polí s ozimou pšenicí, ječmenem jarním a žitem. Zatím je průměrný výnos zhruba šest tun z hektaru. Což je dobré, protože loni nepřekročil průměrný výnos 4 tuny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žně

žně | Foto: Jan Rosenauer

Dobrou zprávu mám i pro milovníky tekutých švestek. Až o dvacet procent větší výrobu slivovice totiž očekává na letošní rok v porovnání s tím minulým výrobní ředitel společnosti Rudolf Jelínek Jiří Koňařík. Výkup švestek začal už v minulém týdnu. Podle Koňaříka jde však zatím o švestky ze zahraničí, hlavně z Maďarska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Koňařík o úrodě švestek

Hlavně menší obce se potýkají s tím, že lidé odchází za prací do měst. To pro obce znamená nižší příjmy a růst finančních potíží. Nejde o zanedbatelný problém. Protože už více než dvěma stovkám obcí odeslal ministr financí Bohuslav Sobotka důrazné varování, že jejich dluhy jsou příliš vysoké. Co by měla zastupitelstva dělat, aby získala více peněz? Mají lákat turisty nebo investovat třeba do rozvoje internetu nebo vzdělávání občanů? Podle místopředsedy Svazu měst a obcí České republiky Jaromíra Jecha nelze dát jednoznačnou odpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Jech o promo pro obce

Zhruba 10 miliard korun si půjčí Česká republika od Evropské investiční banky. Úvěr je určen na výstavbu jihozápadní části silničního okruhu Prahy. Smlouvy bude dnes podepisovat ministr financí. Mluvčí ministerstva Radek Němeček vysvětlil podrobnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radek Němeček o půjčce

Britské listy zveřejnily dokument, podle kterého chce sociální demokracie ve svém návrhu koaliční smlouvy prosadit zvýšení majetkových daní a progresivnější zdanění příjmů fyzických osob. Současně odmítá snižování sociálního a zdravotního pojištění. Ve hře nechává také zákon o prokazování původu majetku, podle kterého by musely fyzické i právnické osoby doložit, že majetek nad stanovenou hranici nabyly legálně. V zatím zveřejňovaných cílech nově vznikající vlády ale nic takového není.

Přebytek bilance běžného účtu eurozóny vzrostl v květnu na 3 miliardy a 200 milionů eur. Výrazně ale stoupl odliv investic. Vyplývá to ze zprávy Evropské centrální banky.

K nám naopak investice přichází. Agentura CzechInvest se pochlubila, že za první pololetí zprostředkovala 60 nových projektů v celkové hodnotě 27 miliard korun. Investoři přislíbili vytvořit zhruba 8 a půl tisíce nových pracovních míst. Podle mluvčí agentury Jany Víškové je to dvakrát více než ve stejném období loni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o nových praccvních místech

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme