Ekonomické informace 27. 7. 2005

Zřejmě si budeme si muset poopravit představy o síle našich mobilních operátorů. Podle počtu zákazníků je totiž jedničkou T-Mobile. Asi 40 procent podnikatelů zatím odevzdalo soupisy alkoholu prodávaného bez kolků - zbývající mají čas do 1. srpna. Jak vyplynulo z průzkumu internetového serveru Job3000, téměř polovina českých zaměstnanců si ještě přivydělává. Zemědělci zatím sklidili zhruba sedm procent z celkové výměry 1,5 milionu hektaru obilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Nokia

Mobilní telefon Nokia | Foto: Jan Rosenauer

Budeme si muset poopravit své představy o síle jednotlivých mobilních operátorů u nás. Jak se zdá, jedničkou na českém mobilním trhu - podle počtu zákazníků - je T-Mobile. Odborníci totiž spočítali, že počet jeho klientů vzrostl ve 2. čtvrtletí o 60 až 80 tisíc na přibližně 4 miliony 460 tisíc klientů. Dřívějšímu vůdci trhu, Eurotelu, ubylo 244 tisíce zákazníků, takže jich teď obsluhuje 4 miliony a 420 tisíc. Tolik řeč statistických čísel, která vycházejí z toho, že se Eurotel se přizpůsobil metodě, kterou pro výpočet klientů používají ostatní operátoři. Vysvětluje analytik Wood and Company Tibor Bokor.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Klienti mobilních operátorů

Telekomunikační operátor Oskar měl koncem letošního pololetí milion a 951 tisíc zákazníků, což je o 16 procent více než loni.

Soupisy alkoholu prodávaného bez kolků zatím celníkům odevzdalo jen asi 35 tisíc podnikatelů, tedy přibližně 40 procent. Čas na odevzdání mají do pondělí 1. srpna. Soupisy jsou od července jedinou možností, jak mohou obchodníci legálně doprodávat alkohol bez kolků. Celníci očekávají, že mnoho podnikatelů bude svoji povinnost jako obvykle plnit na poslední chvíli. Proto budou mít celní úřady a ředitelství otevřeno i o víkendu. Jak, to ví mluvčí celní správy Jiří Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Barták: Celní úřady otevřou i o víkendu

Pondělí bude posledním dnem, kdy mohou podnikatelé neokolkovaný alkohol přihlásit. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta v rozmezí od 50 tisíc do jednoho milionu korun.

Senátoři chtějí co nejrychleji změnit kontroverzní zákon, který ukládá obchodníkům a živnostníkům vydávat účtenky zákazníkům při jakékoli platbě nad 50 korun. Zabývat by se tím měli už na své červencové schůzi. Takže by teoreticky mohla být tato povinnost zrušena už od září. Snahu senátorů rozhodně vítá předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Zrušení účtenek na zboží nad 50 korun

Téměř polovina českých zaměstnanců si po práci ještě nějakým způsobem přivydělává. Vyplývá z průzkumu internetového serveru Job3000. Co dále prozradila anketa, ví ředitel projektu Josef Nechvátal.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Nechvátal: Přivýdělky zaměstnanců

Zemědělci zatím sklidili zhruba sedm procent z celkové výměry 1,5 milionu hektaru obilí. Průměrný výnos činí zhruba 4,7 tuny z hektaru, což je zhruba o jednu tunu na hektar méně. Pod střechou je také úroda ze sedmi procent ploch řepky. Ta má oproti loňskému roku nižší hektarový výnos o pětinu. Vyplývá to z údajů Ministerstva zemědělství.

Jitka Hanžlová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme