Ekonomické informace 27. 7. 2007

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o cenách. Také Česká národní banka v nové prognóze zvýšila odhad růstu ekonomiky. Výrobce traktorů Zetor zvýšil pololetní zisk na 194 miliony korun. V České republice se pomalu rozšiřuje používání technického konopí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o cenách. Podle ní budou muset být spotřebitelé seznámeni s úplnou cenou výrobků či služeb. Co to znamená? Například spotřebitelské organizace v poslední době kritizují zejména cestovní kanceláře za to, že ve svých nabídkách používají neúplné ceny, ke kterým poté připočítávají různé poplatky. To se změní. I proto Sdružení obrany spotřebitelů novelu zákona vítá, říká jeho mluvčí Ivana Picková.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Picková: Novela zákona o cenách

Česká národní banka v nové prognóze zvýšila - stejně jako před několika dny ministerstvo financí - odhad růstu ekonomiky. Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 5,5 až 6,7 procenta. Nová prognóza i nadále počítá s růstem úrokových sazeb. Ty včera centrální banka zvedla o čtvrt procentního bodu.

Výrobce traktorů Zetor zvýšil pololetní zisk na 194 miliony korun. Jeden z největších evropských výrobců traktorů prodal od ledna do června 3400 strojů. Firma prochází v posledních čtyřech letech restrukturalizací. Podle jejího mluvčího Miroslava Tomana většinu produkce vyváží.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Toman: Zetor

V České republice se pomalu rozšiřuje používání technického konopí. Hlavně pro energetické účely. Roste totiž zájem o ekopaliva a z dřevitého konopného odpadu se lisují ekobrikety pro domácnosti i pro elektrárny. Uplatnění průmyslového konopí je ale daleko širší. Vysvětluje předsedkyně Konopářského svazu Marie Široká.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Široká: Průmyslové konopí

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme