Ekonomické informace 27. 8. 2001

Brněnský Zetor dneškem počínaje odhalí své nitro. Do hloubkové kontroly se v tomto podniku pustí první ze tří investorů, kteří postoupily do druhého kola výběrového řízení o koupi výrobce traktorů. České dráhy snížily za prvních sedm měsíců roku spotřebu motorové nafty o více než 5 miliónu litrů a ušetřily tak 109 miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnský Zetor dneškem počínaje odhalí své nitro. Do hloubkové kontroly se v tomto podniku pustí první ze tří investorů, kteří postoupily do druhého kola výběrového řízení o koupi výrobce traktorů. Podrobnosti přidává Alice Undusová z agentury Odien, která má prodej Zetoru na starosti.

Fond národního majetku vybral společnosti DELOITTE&TOUCHE a ABN AMRO jako poradce při privatizaci plynárenství a elektroenergetiky. Jmenovaným společnostem může připadnout odměna za poradenství ve výši 80 a 35 miliónů korun. Podle mluvčí fondu Jany Víškové záleží na dosažené prodejní ceně.

České dráhy snížily za prvních sedm měsíců roku spotřebu motorové nafty o více než 5 miliónu litrů a ušetřily tak 109 miliónů korun. Do konce roku by se měla úspora zvýšit zhruba na 190 miliónů Kč. Podnik za měsíc spotřebuje v průměru okolo deseti miliónů litrů nafty.

Škody z povinného ručení motoristům rostou. Velkým pojišťovnám rostou ztráty v řádech desítek procent. Nejhůře je na tom Česká pojišťovna. Podle mluvčího Michala Urbana vzrostl počet ohlášených škodných případů meziročně z téměř 40 na více než 70 tisíc.

Společnost Evobus vyrábí kompletní šasí pro více než 3 000 autobusů ročně. Ty pak dodává do Německa, kde se dále kompletují. Podnik však potřebuje rozšířit svou současnou kapacitu, a proto v průmyslové zóně v Holýšově staví nový výrobní závod. K záměru podniku se vyjadřuje manager projektu Paul Psikan.

Slovenská vláda bude na dnešním mimořádném zasedání jednat o možnostech pomoci Devín bance. Centrální banka na ni totiž uvalila v pátek nucenou správu kvůli špatnému hospodaření a podezření z podvržených dokumentů při hledání strategického partnera.

USA hlásí rekordní počet bankrotů. Ve druhém čtvrtletí letošního roku jejich počet převýšil 400 tisíc, a to je o devět procent více než v prvním čtvrtletí a o čtvrtinu víc ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Čísla zveřejnila Administrativní kancelář amerických soudů. Hlavním důvodem bankrotů je pokles americké ekonomiky.

Potíže má i Japonsko. Největší japonský výrobce čipů Toshiba Corp. propustí celosvětově 20.000 zaměstnanců, což je více než deset procent celkové pracovní síly společnosti. Jak napsal list Nihon keizai šimbun, důvodem je hluboký pokles odvětví informační technologie, který se podepsal na zisku společnosti.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme