Ekonomické informace 27. 8. 2003

Energetický regulační úřad dnes zveřejní ceny zemního plynu pro letošní poslední čtvrtletí. V průměru o 26 haléřů zdražil za poslední týden nejprodávanějších benzin Natural 95. Zájem o penzijní připojištění stále roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ceny zemního plynu pro letošní poslední čtvrtletí dnes zveřejní Energetický regulační úřad. Po dvojnásobném zdražení by plyn mohl od 1. října opět zlevnit. Jestli ceny zůstanou na současné úrovni nebo zda je regulační úřad sníží, ale podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ není jednoznačné. Pro snížení cen plynu mluví pokles cen na světovém trhu ve druhém čtvrtletí a posilující koruna. Regulátor ovšem může vzít v úvahu i to, že se v posledních týdnech situace na trhu změnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Ceny plynu

V průměru o šestadvacet haléřů zdražil za poslední týden nejprodávanějších benzin Natural 95 a cena za jeden litr se tak přehoupla přes 24. Litr motorové nafty stoupl na jednadvacet korun padesát. Zdražování pohonných hmot souvisí s růstem dovozních cen ropy a ropných produktů. Podle analytika Davida Marka z Patria Online ovlivňuje ceny také oslabování české koruny vůči americkému dolaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Dražší benzín

Podrobněji se předpokládanému vývoji cen ropy a tedy i benzínu budeme věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Zájem o penzijní připojištění roste. Na důchod tak spoří stále více lidí. Letos jich přibylo už 143 000. Výrazně roste také objem prostředků, které penzijní fondy spravují. Podle prezidenta Asociace penzijních fondů České republiky Milana Kantora rostoucímu zájmu o penzijní připojištění nahrávají hned tři faktory.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kantor: Penzijní připojištění

Statistický úřad dnes zveřejní informaci o vývoji bytové výstavby ve druhém čtvrtletí. Ta se už řadu let potýká se dvěma základními problémy: s nedostačujícími opravami starých, zejména panelových bytů a s příliš nízkým počtem nově dokončených bytů. Ročně bychom jich potřebovali asi 50.000, podle odhadu prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Milana Veverky ale letos nebude postaveno více než 32.000 bytů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Veverka: Bytová výstavba

Zemědělci sklidili téměř veškerou produkci obilovin i řepky. U obilí je o dvanáct a čtvrt procenta nižší výnos než vloni. Ještě horší je situace u řepky. Její produkce, při stejné hektarové výměře se propadla skoro o třiačtyřicet procent. Co se týká vína, je odhad optimističtější. Z hektaru se podle vinařů sklidí asi pět a půl tuny hroznů, což je v porovnání s loňskem o čtvrt tuny více.

Co se týká konkrétní situace, tak například vinaři z Boršické společnosti Agrosovín na Zlínsku očekávají průměrnou výrobu půl milionu litrů vína ze 110 hektarů. Jak dodává sklepmistr František Dudešek, pomohly jim mírné srážky, které vyvážily letošní nepřízeň počasí. Sběr hroznů se tak uspíší asi o tři týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Dudešek: Úroda vína

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme