Ekonomické informace 27. 9. 2005

Jihomoravští zemědělci vyzývají k protestním akcím v celé zemi. Stát prodá Aero Vodochody jako celek a neponechá si kontrolu nad vojenskou částí továrny, tedy výrobou a servisem podzvukových bitevníků L-159 i starších strojů Albatros, jak požadovalo ministerstvo obrany. Pražská teplárenská zdraží od října některým zákazníkům dodávky tepla o 16 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktorista

Traktorista | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Jihomoravští zemědělci vyzývají k protestním akcím v celé zemi. Donutil je k tomu trvalý pokles cen veškerých komodit a příjmů a naopak soustavný růst cen pohonných hmot a energií. Jak připomíná prezident Agrární komory Jan Veleba, potvrzují to i výsledky zemědělství v srpnu. Český statistický úřad je zveřejní právě dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Zemědělské výsledky

Strojírny Vítkovice zvyšují výrobu, do konce října proto podle mluvčí Evy Kijonkové přijmou více než 80 nových zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vítkovice

Stát prodá Aero Vodochody jako celek a neponechá si kontrolu nad vojenskou částí továrny, tedy výrobou a servisem podzvukových bitevníků L-159 i starších strojů Albatros, jak požadovalo ministerstvo obrany. Jeho mluvčí Andrej Čírtek dnes Radiožurnálu potvrdil, že armáda ustoupila šéfům resortů financí a průmyslu Bohuslavu Sobotkovi a Milanu Urbanovi. Vojáci ale nadále trvají na tom, že musí mít maximální jistotu, že po privatizaci Aera budou mít servis svých letadel zajištěn. Ministr Sobotka k tomu říká:

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Aero

V největší automobilce Evropy se změnily majetkové poměry. Největším akcionářem hned za vlastníkem problematické zlaté akcie - se stal další prestižní automobilový výrobce firma Porsche. Ta nakoupila témař 20 % akcií a výrazně posílila ekonomické postavení Wolfsburgského Volkswagen. Více informací dodává stálý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu, David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Volkswagen

Pražská teplárenská zdraží od října některým zákazníkům dodávky tepla o 16 procent. Zvýšení cen tepelné energie se dotkne především zákazníků na levém břehu Vltavy, kteří jsou napojeni na plynové tepelné zdroje. Průměrné domácnosti tak vzrostou měsíční náklady o zhruba 250 korun.

Pět jihočeských projektů získalo celkem 31 milionů korun z evropského programu INTERREG. Řídicí výbor programu, který zasedal v závěru uplynulého týdne v německém Waldkirchenu, vyřadil pouze jeden projekt pro jeho nízký přeshraniční efekt.

Slovenské reformy podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj pomohly ekonomice země a přispěly ke snížení nezaměstnanosti. Bratislava by ale měla pokračovat v reformním úsilí, aby dospěla ke skutečně moderní ekonomice. Za důvěryhodný označila OECD ve studii o Slovensku plán vlády splnit tzv. Maastrichtská kritéria v roce 2007 a o dva roky později zavést euro.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme