Ekonomické informace 28. 1. 2003

Západoevropské akcie klesly nejníže za posledních šest let. Důvodem je vývoj kolem Iráku. Dnes navíc americký prezident Bush přednese pravidelné poselství o stavu unie a někteří pozorovatelé soudí, že v něm vyzve k válce. Ceny ropy ale zareagovaly právě naopak - výrazně oslabily poté, co zpráva šéfa zbrojních inspektorů OSN Hanse Blixe o dosavadní kontrole odzbrojování Iráku snížila obavy z bezprostředního vojenského úderu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Napětí kolem Iráku tlačí americký dolar dolů. Koruna se tak včera vůči americké měně dostala na své čtyřleté maximum. V závěru dne dolar sice mírně stoupl, ale neměl sílu přesáhnout devětadvacetikorunovou hranici. Podle Radima Krejčího z Patria Online se tak alespoň částečně kompenzují ceny stále se zdražujících surovin na světových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Krejčí: Koruna posiluje

Česká republika vyvezla loni do Evropské unie zboží za přibližně 856 miliard korun, což bylo o více než dvě procenta méně než v roce 2001. Přesto se náš přebytek zvýšil o 40 miliard na 58 miliard korun. Bilance se zlepšila zejména v obchodu s Británií, Francií a Nizozemskem, v obchodu s Německem tomu bylo naopak.

Indická vláda se nakonec přikloní k nákupu britských cvičných proudových letounů Hawk a odmítne českou nabídku L-159B, i když ta je cenově výhodnější, píše v internetovém vydání indický list Business Standard. Problém je podle listu v tom, že indická vláda musela vzít v potaz americké sankce a otázku dostupnosti náhradních dílů. Český letoun totiž obsahuje americkou elektroniku a motor.

Stát nebude podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Rusnoka pomáhat kopřivnické společnosti Tatra. Automobilku počátkem loňského roku získala od státu americká společnost SDC International, ale ani jí se nepodařilo tento podnik oživit. Za loňský rok očekává Tara ztrátu ve výši několika desítek milionů korun. Další informace má Ivana Šuláková, Český rozhlas Ostrava.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Šuláková: Kopřivnická Tatra

Další část majetku bývalé známé textilní továrny Tosta Aš na Chebsku se bude dražit v Plzni. Předmětem dražby budou nemovitosti a pozemky s úhrnnou vyvolávací cenou 7 a půl milionu korun. Více zástupce dražebníka Pavel Bezstarosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bezstarosti: Dražba majetku Tosty

K podpoře šíření informační technologií by měl přispět i dnešek vyhlášený evropským komisařem Erkki Liikanenem jako "Den širokopásmových služeb". Asociace kompetitivních komunikací sdružující především kabelové společnosti toho chce využít k prosazování vysokorychlostního internetu v systému ADSL. K němu mají přístup zatím jen velké firmy a v malé míře uživatelé připojení na kabelovou televizi. Podle Jiřího Peterky ze zmíněné asociace zatím většímu rozšíření ADSL brání jednak technické, ale především finanční důvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Peterka: ADSL

Telecom zatím o nabídce ADSL jedná s ostatními telekomunikačními operátory. Koncoví zákazníci se tak ADSL dočkají nejdříve po 1. březnu.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme