Ekonomické informace 28. 1. 2004

Počítačová firma Microsoft bude pomáhat českému školství - Bill Gates o tom podepsal v Praze memorandum s ministryní Buzkovou. Společnost ZKL Hanušovice potvrdila, že podala návrh na konkurs brněnského výrobce traktorů Zetor. Česko chce do tří let zdvojnásobit vzájemnou obchodní výměnu s Portugalskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: Jan Rosenauer

Šéf největší softwarové firmy světa Microsoft Bill Gates bude pomáhat českému školství. S ministryní tohoto resortu Petrou Buzkovou podepsal memorandum, podle kterého jeho firma bude přímo podporovat některé české školy. Radiožurnálu to řekla mluvčí ministerstva Hana Vítková.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Vítková: Microsoft podpoří školy

Microsoft bude potřebovat peníze ale i jinde. Podle zdrojů agentury Reuters čeká na Microsoft totiž vysoká pokuta. Evropská komise vyšetřuje výrobce softwaru kvůli podezření, že zneužívá dominantního postavení na trhu, a konečný verdikt bychom měli znát už velmi brzy. Podle informací agentury Reuters bude negativní.

Společnost ZKL Hanušovice potvrdila, že podala návrh na konkurs brněnského výrobce traktorů Zetor. Ten, jak tvrdí ZKL, ji přes výzvu neuhradil dluh a odmítá jednat o způsobu vyrovnání pohledávek. Z vyjádření ZKL dále vyplývá, že od poloviny loňského roku začal rozprodej movitého a nemovitého majetku společnosti Zetor, ale příjmy z prodeje se využívají pro jiné účely než k úhradě dlužných závazků.

Představenstvo Zetoru považuje návrh na konkurz ze strany ZKL Hanušovice za zavádějící a neobjektivní. Pohledávka ZKL je podle Zetoru součástí soudního sporu, který vznikl v souvislosti s privatizací brněnské firmy v roce 1993 a nebyl k dnešnímu dni ukončen.

Generální ředitelství cel doposud obdrželo 19 registrací od držitelů surových diamantů. Povinnost přihlásit se k držení kamenů vyplývá z nové zákonné úpravy a opětovného zapojení České republiky do světového obchodu s těmito drahokamy. Registrace a nová úprava umožnily od minulého týdne obchodníkům se surovými diamanty obchodovat se zeměmi, které jsou účastníky Kimberleyského systému certifikace surových diamantů, včetně Evropské unie.

Česká republika chce do tří let zdvojnásobit vzájemnou obchodní výměnu s Portugalskem. Takové je přání ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. Tento záměr potvrdil také generální ředitel agentury Czech Trade Martin Tlapa. Podle něj mluvily obě strany o některých kontraktech už teď na právě probíhající obchodní misi v Portugalsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Obchod s Portugalskem

Další podrobnosti nabídne Ekonomický magazín, který na Radiožurnálu začíná krátce po čtvrt na deset.

Také německé hospodářské oživení, které bude stále více nabírat na obrátkách, vítají čeští vývozci, kteří mají a budou mít stále více odbytových příležitostí. Jak Radiožurnálu řekla hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová, to nejhorší už má evropská ekonomika za sebou. Těžit by z toho měly i tuzemské firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Německá ekonomika

Podle Šichtařové se ale nedá předpovědět, o kolik procent by zlepšení německé ekonomiky mohlo pomoci té naší.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme