Ekonomické informace 28. 1. 2005

Hypotéku či jinou půjčku pořídíte výhodněji, pokud ale střádáte, úroky budou zase o něco nižší než dosud. Banky tak budou reagovat na úrokovou sazbu 2 a čtvrt procenta, která platí ode dneška. ČNB šokovala trh, když ji nečekaně o čtvrt procentního bodu snížila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Podle guvernéra Zdeňka Tůmy ji k tomu vedla nová prognoza vývoje naší ekonomiky, která poroste méně, než banka původně očekávala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Vývoj ekonomiky

Koruna prudce oslabila o dvacet haléřů, pak se ale vzpamatovala a obchodování s ní dne začíná na kurzu 30 korun 15 haléřů za euro. Analytička Raiffeisenbank Helena Horská připomíná, že se tímto rozhodnutím zároveň snižuje úrokový diferenciál, tedy rozdíl úrokových sazeb mezi českou měnou, eurem a americkým dolarem.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Úrokový diferenciál

ČD se s většinou zaměstnanců dohodly na pětiprocentním růstu mezd. Kolektivní smlouvu podepsalo vedení s pěti odborovými centrálami na železnici. Nepřidali se strojvůdci, kteří chtěli sedmiprocentní zvýšení platů a zvláštní asi 20procentní příplatek pro svou profesi. Jestliže se nakonec strojvůdci k dohodě připojí, začne platit od března.

Mzdy v největší domácí ocelářské společnosti Ispat Nová huť by se letos mohly zvýšit až o 11 procent. Dohodlo se na tom vedení podniku a zástupci odborů. Průměrná mzda v Ispatu se tak přiblíží k 25 tisícům korun.

Ministr průmyslu Milan Urban nesouhlasí s myšlenkou, že by ČeZ koupil od státu část svých vlastních akcií. O této možnosti rozhodla valná hromada společnosti před několika dny. Urban uznává, že by tím státní pokladna dostala rychle několik desítek miliard korun, nelíbí se mu ale, že by tím klesl akciový podíl státu v elektrárenské společnosti ještě před její privatizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Akciový podíl státu v ČEZu

Ruská ropná společnost Jukos příští měsíc nevyveze žádnou ropu, protože nemá na úhradu vývozních poplatků. Po nucené aukci bývalé hlavní těžební divize těží Jukos jen asi 600.000 barelů ropy denně a tu zřejmě všechnu dodá ruským odběratelům. Celkový export ropy ale kvůli tomu ohrožen nebude, protože na místo Jukosu hned nastoupí jiní těžaři.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme