Ekonomické informace 28. 11. 2005

Kvůli regionální železnici se chce Karlovarský kraj obrátit na Ústavní soud. Česko stále více láká čínské turisty. ČEZ vyrábí více energie z obnovitelných zdrojů. Evropská unie se dohodla na novém clu na banány.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak vjíždí do stanice

Vlak vjíždí do stanice | Foto: F. Tichý

Až na Ústavní soud se možná kvůli nejasnostem s provozováním regionální železnice z Karlových Varů do Mariánských Lázní obrátí Karlovarský kraj. V souladu se zákonem o krajích totiž vyhlásil výběrové řízení na provozovatele trati. Jeho vítězem se s nejvýhodnější nabídkou stala soukromá společnost Viamont. Firma ale nemá od státní Správy železniční dopravní cesty přidělenou dopravní kapacitu, kterou získaly pro příští rok České dráhy. Další podrobnosti zjišťovala redaktora Českého rozhlasu Andrea Bocková:

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Bocková zjišťovala podrobnosti

Česko začíná stále více lákat čínské turisty. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek se s pekingskou vládou například dohodl na zjednodušení vízového styku pro čínské občany. Víza pro Číňany sice nebudou zrušena, ale zjednodušení spočívá v tom, že čínský turista, který bude mít Schengenské vízum v pase, by měl dostat automaticky i vízum české.

Navíc vládní Česká centrála cestovního ruchu otevře v Pekingu svou pobočku a bude Číňany lákat k návštěvě naší republiky. Bránu do Česka by čínským turistům mělo otevřít také zavedení dlouho diskutované letecké linky Praha-Peking. Podle analytika společnosti MAG Consulting Jaromíra Beránka je pro Českou republiku čínský turista důležitý turista.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Čínský turista je důležitý

ČEZ vyrábí stále více elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Za první tři čtvrtletí roku 2005 se její produkce zvýšila o 16 procent. Relativně nejvyšší nárůst zaznamenala výroba z větrných elektráren - o celých 55 procent. O více než čtvrtinu více pak letos vyrobily vodní elektrárny. Podle mluvčí ČEZu Evy Novákové je ale úplně opačná situace u biomasy - z té se vyrábí energie výrazně méně než loni.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: U biomasy je situace opačná

ČEZ prý chce rozvíjet výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů ještě více, a v těchto dnech vyhodnocuje řadu projektů, především na využití malých vod a větru, do kterých bude v následujících letech investovat.

Česká republika v posledních letech zažívá rozmach obchodních aliancí, ve kterých své síly sdružují menší obchodníci. Pomocí aliancí chtějí čelit velkému tlaku zahraničních obchodních řetězců, které podle nich výrazně přitvrdily konkurenční boj na tuzemském maloobchodním trhu. Vyplývá to z Ročenky českého a slovenského obchodu, kterou vydal časopis Moderní obchod a společnosti Incoma Research a Terno.

Vlády zemí Evropské unie se dohodly na novém clu na dovoz banánů. To je ale jen nepatrně nižší než clo, které nedávno Evropě na popud zemí Latinské Ameriky zamítla Světová obchodní organizace. Nově stanovená cla tak možná dále zvýší napětí na klíčovém globálním obchodním jednání příští měsíc v Hongkongu.

David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme