Ekonomické informace 28. 12. 2004

Po vánočních svátcích se do obchodů vracejí zákazníci s reklamacemi vánočních dárků. Letošní sklizeň vína byla lepší než vinaři původně předpokládali. Ničivé zemětřesení v jihovýchodní Asii včera zatřáslo také tamními trhy. Počet žádostí o některou z dvanácti nabízených digitálních licencí stoupl na 54.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Obchodníci zažívají další hektické dny. Po vánočních svátcích se totiž do obchodů vracejí zákazníci s reklamacemi vánočních dárků. Důvodem přitom nebývají pouze závady. Lidé často chtějí vyměnit velikost nebo třeba jen barvu výrobku.

Na takovou výměnu ale podle Františka Lobovského ze Sdružení obrany spotřebitelů zákazníci nemají zákonné právo a podobná výměna bezvadného dárku záleží jen na benevolenci prodávajícího, pokud se ovšem nejedná o specifické případy, ve kterých spotřebitel může zboží vrátit bez uvedení důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Lobovský: Reklamace vánočních dárků

Letošní sklizeň vína byla lepší než vinaři původně předpokládali. Zpřesněné údaje ukázaly, že letošní ročník vůbec nebyl tak špatný, i když výnos hroznů zůstal mírně podprůměrný. Podle tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka už je jasné, že letošní víno bude kvalitní. Podražit by kvůli tomu ale nemělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Půček: Letošní úroda vína

Ničivé zemětřesení v jihovýchodní Asii včera zatřáslo také tamními trhy. Kvůli obavám z ekonomických dopadů zemětřesení oslabila většina jihoasijských burz i měn. Investoři se zbavovali především akcií leteckých společností a cestovních kanceláří, protože pro ty znamená nedělní tragédie největší ránu. Podle obchodníka společnosti Patria finance Viktora Reischiga by ale pokles na jihoasijských burzách ostatní kapitálové trhy ohrozit neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Reischig: Dopady katastrofy na asijské trhy

Počet žádostí o některou z 12 nabízených digitálních licencí stoupl na 54. Další čtyři přihlášky totiž přišly poštou. Celkem se tak o licenci pro program v budovaných digitálních sítích uchází 34 společností s 41 programy, vyplývá z údajů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Rada stanovila uzávěrku přihlášek do tendru na minulé úterý 16:00, rozhodující je však datum na poštou podané přihlášce.

Lodě z České republiky mířící do zemí Evropské unie budou hranicemi projíždět od Nového roku na jedno zastavení. Doposud plavidla musela zastavit na českém území a znovu za hranicemi. Nový systém odbavování urychlí hraniční kontroly a zkrátí čekací doby.

Po 12 letech od původního záměru by se měl v Plzni dostavět čtyřhvězdičkový hotel Diplomat, jehož torzo betonových základů hyzdí centrum města osm let. Vedení města podepíše ve středu smlouvu s pražskou developerskou firmou ECM, která chce do stavby investovat 400 milionů korun.

Tržby německého maloobchodu se v letošním roce proti minulému nominálně sníží o půl procenta až jedno procento. Uvedla to dnes asociace německého maloobchodu HDE. Pokles je větší, než se odhadovalo. Vánoční celoněmecké tržby se podle asociace meziročně zvýšily o 1,3 procenta. Ještě před Vánoci asociace odhadovala celoroční pokles maloobchodního obratu na půl procenta s nadějemi, že sezónní prodej celoroční čísla zlepší.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme