Ekonomické informace 28. 12. 2005

Obchodníci už zahájili vánoční výprodeje. Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují. Stavební spořitelny svým klientům letos půjčily historicky nejvyšší objem peněz. Podnikatelé začali úspěšně využívat programy dotovaného poradenství GetIt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Pokutu ve výši 55 milionů korun možná bude muset zaplatit automobilka Škoda Auto. Podle internetového serveru Aktualne.cz ji jedné z našich největších tuzemských firem udělil antimonopolní úřad za zneužití dominantního postavení při poskytování slev za odběry automobilů. Rozhodnutí úřadu ale zatím není pravomocné, protože automobilka se obvinění brání a proti udělení pokuty se odvolala.

Obchodníci už zahájili vánoční výprodeje. Ceny sezonního zboží klesly až o 75 procent a zimní boty, oblečení, ale také například sportovní zboží nebo elektronika se teď dají na mnoha místech koupit až za čtvrtinové ceny. Není to ale poslední možnost výhodného nákupu, další vlna slev přijde do tuzemských obchodů hned po Novém roce.

Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují. Jen za minulý týden klesla cena benzínu přibližně o 20 haléřů na průměrných 28,05 koruny za litr a o třicetník se na průměrných 27,90 snížila také cena nafty. Díky čemu u nás ceny pohonných hmot dlouhodobě klesají, vysvětluje analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny benzínu

Stavební spořitelny svým klientům letos půjčily historicky nejvyšší objem peněz. Od ledna do konce listopadu poskytnuly úvěry téměř za 54 miliard korun, což oproti loňsku představuje skoro 30procentní nárůst.

Podle mluvčí Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky Hany Vaněčkové je už stavební spoření v takové fázi, že lidé peníze ze spoření používají na financování bydlení a proto objem úvěrů roste. Současně ale přibývají i nové smlouvy, a to i přes to, že státní podpora už není tak výhodná jako dříve.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Vaněčková: Stavební spoření

Podnikatelé začali úspěšně využívat programy dotovaného poradenství GetIt, které v rámci nového projektu nabízí Hospodářská komora. Během prvních 14 dnů od spuštění už výhodného poradenství při zpracování žádosti o některou z evropských dotací využilo přes 100 zájemců a jejich počet stále roste.

Podle vedoucího projektu Michala Zálešáka není objem dotací pro podnikatele nijak omezen a vypracovanou žádost o podporu z některého z evropských programů tak už od pěti tisíc korun může získat prakticky kdokoliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zálešák: Program GetIt

Zájem o ojeté osobní automobily v Česku roste. Jejich dovoz letos stoupl téměř o pětinu a podle odborníků bude nejvyšší v historii. Do listopadu k nám z ciziny přibylo více než 131.000 použitých aut a za celý rok se jejich počet zvýší zřejmě až o 150.000 vozů. Nových aut se přitom za prvních letošních 11 měsíců prodalo jen 117.000.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme