Ekonomické informace 28. 2. 2001

Dnes o vládním návrhu zákona na ochranu hospodářské soutěže, o vyhlášení privatizace českých elektroenergetických firem a o miliardové pohledávce Severomoravské energetika, ale také o dodávce elektrárny pro Turecko, či o rušení zákaznických center Českého telecomu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeňská Škoda Energo dodá do Turecka paroplynovou elektrárnu za téměř 6 miliard korun. Dceřiná společnost Škody Holding uzavřela kontrakt společně se slovenskou firmou Istroenergo Group a tureckým Tekfenem. Elektrárnu postaví na zelené louce poblíž města Yalova nedaleko Bosporské úžiny. Podle generálního ředitele plzeňského Holdingu Martina Romana se jedná o největší zakázku v historii Škody Energo.

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o ochraně hospodářské soutěže. Podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského jde o první normu, která stoprocentně odpovídá požadavkům EU.

Fond národního majetku dnes vyzve investory k předběžnému vyjádření zájmu o převzetí státních podílů v elektroenergetických firmách. Jde o jeden balík akcií zahrnující 67 procent ČEZ a šest regionálních distributorů elektřiny. Největší z nich - Severomoravská energetika - očekává za loňský rok čistý zisk necelých 700 milionů korun. Podle mluvčí Sylvy Vidlákové společnost nadále eviduje u svých neplatičů pohledávky za téměř miliardu korun.

Se zvýšením celkových investic o zhruba dvě miliardy korun na 17 miliard letos počítají České dráhy. Téměř 13 miliard připadne na modernizaci I. a II. železničního koridoru, necelé dvě miliardy budou stát nové vagony.

Vývoz českých podniků na trh EU se letos v lednu meziročně zvýšil o více než čtvrtinu. Dovoz byl vyšší o 31%. V exportu převládala silniční vozidla, elektrická zařízení, průmyslové stroje a spotřebiče.

Investiční fond Credital, který po kupónové privatizaci disponoval majetkem v hodnotě 1 miliardy 400 miliónů korun, půjde do likvidace. Na valné hromadě o tom rozhodli akcionáři, kteří za likvidátora fondu určili dosavadního nuceného správce Martina Knetiga. Existenci Creditalu hodlá ukončit nejpozději do dvou let.

Český telecom během roku zruší většinu zákaznických center. Osobní kontakt se zákazníky nahradí podle mluvčího Vladana Crhy levnější komunikací po telefonu.

Spotřebitelská důvěra v USA se v únoru opět prudce snížila a spadla na nejnižší úroveň za čtyři a půl roku. Zpráva výzkumné organizace Conference Board tak signalizuje prohloubení hospodářského útlumu nejsilnější ekonomiky světa.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme