Ekonomické informace 28. 2. 2007

Pražská burza se bude vzpamatovávat z nebývale vysokého čtyřprocentního propadu. Biopaliva by se měla v Česku začít povinně přidávat do benzinu a nafty od roku 2008. Regulované nájemné v pražských bytech poroste tři roky v nejvyšší míře, kterou umožňuje zákon. Podnikatelská i spotřebitelská nálada zůstává v Česku vynikající.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

Pražská burza se bude vzpamatovávat z nebývale vysokého čtyřprocentního propadu. Investoři tak za včerejšek ztratili většinu z výdělku, který jim trh přinesl od počátku roku. Nejhůře dopadl Unipetrol, jeho akcie se zřítily skoro o sedm procent. Zentiva a ECM ztratily přes šest procent a ČEZ 4 a tři čtvrtě procenta. Dolů šly také západoevropské burzy. Důvodem byly obavy o růst americké ekonomiky, propad dosud úspěšných čínských akcií a nejistota vyplývající ze světové politiky.

Biopaliva by se měla v Česku začít povinně přidávat do benzinu a nafty od roku 2008. Vyplývá to z návrhu novely zákona o ochraně ovzduší, kterou dnes projedná vláda. Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka by dodávky výrobců pohonných hmot na trh měli v roce 2008 obsahovat 2 procenta a v dalším roce už 3,5 procenta biopaliv.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bursík: Biopaliva

Regulované nájemné v pražských bytech poroste tři roky v nejvyšší míře, kterou umožňuje zákon. První zdražení přijde v červnu. V dalším roce bude město patrně zvyšovat nájmy podle lokality. Podle radního Jiřího Janečka se magistrát dohodl na společném postupu se všemi městkými částmi, které tak budou nájemné zvyšovat stejně.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Janeček: Nájemné

Podnikatelská i spotřebitelská nálada zůstává v Česku vynikající. Index důvěry v naši ekonomiku dosáhl na druhou nejvyšší úroveň v historii. Podle ekonoma Reiffeisenbank Pavla Mertlíka naše ekonomika už několik let roste a podnikatelům přibývají nové zakázky - rizikové faktory přesto zůstávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. MertlíK: Růst ekonomiky

Malta oficiálně požádala o vstup do eurozóny. Podle premiére Gonziho země splňuje maastrichtská kriéria a euro chce přijmout od příštího roku. Žádost musí schválit Evropská komise spolu s Evropskou centrální bankou. Před dvěma týdny požádal o vstup do eurozóny Kypr.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme