Ekonomické informace 28.3.2001

Ústřední nákazová komise prodloužila mimořádná veterinární opatření proti slintavce a kulhavce do 5. dubna. Opatření neplatí na hranicích s Polskem. Hovoříme ale i o posilování koruny a o začlenění ČSA do aliance Sky Teamu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obavy z onemocnění skotu se promítly i do cen masa. Produkce masa se oproti loňskému roku snížila o 10 procent, prřitom spotřeba hovězího klesla asi o 40 procent. Zpracovatelé proto očekávají, že by ceny vepřového mohly vzrůst o pět až deset procent. Potvrdil to předseda svazu řezníků a uzenářů Čech a Moravy Ladislav Štanhauser.

Náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský ale nepředpokládá dramatický pohyb spotřebitelských cen.

Do těžkých potíží se dostává EU. Kvůli krizi spojené s výskytem takzvané nemoci šílených krav a nynější epidemii slintavky a kulhavky přichází Unie o 73 procenta svých odbytišť vepřového masa a o 94 procent odbytišť masa hovězího. Oznámila to Evopská komise. Více už náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Posilování koruny v minulých dnech je příliš razantní. To se nelíbí České národní bance. Její viceguvernér Oldřich Dědek včera prohlásil, že " by bylo zapotřebí, aby koruna více reflektovala potřeby reálné ekonomiky, zejména očekávaného vývoje obchodní bilance. Podle Petra Zahradníka ze společnosti Conseq finance silnější kurs koruny příliš neovlivní úspěšnost českého exportu. Chápe ale snahu centrální banky zastavit posilování měny, protože chce splnit svůj inflační cíl.

Centrální banka může sáhnout k přímé intervenci, nebo ke snížení úrokových sazeb.

K podobnému kroku vyzývají ekonomové také Evropskou centrální banku. Ta jako jediná ze srovnatelných světových institucí v současném útlumu globální ekonomiky ještě neuvolnila svoji měnovou politiku. Tlak odborníků včera v Praze potvrdil generální tajemník OECD Donald Johnston po jednání Evropského bankovního a finančního fóra.

České aerolinie se s novým letový řádem plně začlenily do globální letecké aliance Sky Team. Staly se tak partnery Air France, americké Delty a korejských a mexických aerolinií. Viceprezident ČSA Václav Král vysvětlil konkrétní dopady této změny.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme