Ekonomické informace 28. 3. 2006

Celková důvěra v ekonomiku se v České republice zvyšuje. Automobilka Hyundai Motor a její dceřiná společnost Kia Motors čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu - korejskou investici v Česku to ale ohrozit nemůže. Škoda Auto zahájila sériovou výrobu modelové řady Roomster. Francouzská společnost Sanofi-Aventis koupila za 430 milionů eur čtvrtinový podíl ve firmě Zentiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Celková důvěra v ekonomiku se v České republice zvyšuje. Vyplývá to ze šetření statistického úřadu. V březnu vzrostla důvěra oproti únoru o půl bodu a meziročně dokonce o 2,4 bodu. Optimisticky hodnotí vývoj domácí ekonomiky také spotřebitelé. Očekávají nejen zlepšení hospodářství jako celku, ale také své vlastní finanční situace. Zvýšil se podíl lidí, kteří mají v úmyslu více spořit. Proti únoru ovšem vzrostl podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti.

Automobilka Hyundai Motor a její dceřiná společnost Kia Motors čelí rozsáhlému korupčnímu skandálu. Úřady podezírají podnikatele Kima Če-roka, že uplácel politiky, aby automobilce Hyundai usnadnil v roce 1998 převzetí společnosti Kia Motors. Podle analytiků zřejmě vyšetřování krátkodobě podkope důvěru investorů v automobilku, dlouhodobě to ale výraznější dopady mít nebude.

I vládní agentura CzechInvest tvrdí, že kdyby tyto skutečnosti byly známy dříve, mohlo by to nepatrně ovlivnit rozhodování o korejské investici. Jak ale dodává mluvčí agentury Alžběta Honcová, v tuto chvíli to investici už ohrozit nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Honcová: Hyundai

Škoda Auto zahájila sériovou výrobu modelové řady Roomster. Novinka, představená poprvé v únoru na ženevském autosalonu, se začne v České republice prodávat v červnu a během léta postupně i na dalších významných evropských trzích. Mluvčí automobilky Evžen Krauskopf prozradil, že vůz bude stát necelých 340 000 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Krauskopf: Výroba roomsterů začala

Nájemné v bytech s regulovanými činžemi se bude od ledna 2007 do roku 2010 zvyšovat v průměru o 14,2 procenta ročně. Normu, kterou v polovině března přijal parlament, včera podepsal prezident republiky Václav Klaus.

Ministerstvo financí prověří udělování souhlasů k prodeji majetku státních podniků v letech 2000 až 2003. Oddělení interního auditu to uložil ministr financí Bohuslav Sobotka jako reakci na kritickou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu.

Francouzská společnost Sanofi-Aventis koupila za 430 milionů eur čtvrtinový podíl ve firmě Zentiva, která je u nás největším výrobcem léků. Stala se tak největším akcionářem podniku. Analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek to hodnotí pozitivně jako zvýšení hodnoty Zentivy.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bártek: Sanofi a Zentiva

Čína slíbila, že zpřísní opatření proti pirátskému zboží a zlepší spolupráci se zahraničními vládami. Čína je všeobecně považována za hlavní zdroj ilegálních kopií hudby, filmů, softwaru, oděvů, léků a dalšího zboží. Zástupce čínského úřadu pro autorská práva uvedl, že vláda od začátku letošního roku uzavřela šest linek, které vyráběly pirátské kompaktní disky a DVD. Dodal, že úřady nabízí jako odměnu za informace o ilegálních výrobních linkách až 300 tisíc jüanů - tedy v přepočtu asi 860 tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme