Ekonomické informace 28. 3. 2007

Domácnosti s plynovým vytápěním by měly být osvobozeny od ekologických spotřebních daní. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes navrhne vládě, aby zažalovala Evropskou komisu kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek. Důvěra v Českou ekonomiku je opět rekordně nejvyšší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Domácnosti s plynovým vytápěním by měly být osvobozeny od ekologických spotřebních daní, které zavedeme od příštího roku. Návrh připravují ministerstva financí a životního prostředí.

Náklady na vytápění plynem by se tak výrazně přiblížily uhlí, které by ekologická daň měla zdražit o 14 procent. Paliva budou od příštího ledna zatížena spotřebními daněmi na základě požadavků Evropské unie a právě ti, kteří topí ekologicky, třeba plynem, by měli být zvýhodněni.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman dnes navrhne vládě, aby zažalovala Evropskou komisu kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek nebo abychom se pokusili společně s Polskem verdikt komise změnit. V tom, že o 15 procent méně povolenek může mít nepříznivé dopady na ekonomiku, souhlasí s ministrem i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: Snížení emisních povolenek

Až skoro pět a půl miliardy korun může Česká republika získat v letech 2007 až 2013 od Evropské unie na opravy problémových částí měst, včetně panelových sídlišť. Města budou muset doložit, že jde o oblasti, kde hrozí sociální vyloučení, že tam žijí nízkopříjmové domácnosti a že jde o například teritorium s vysokou nezaměstnaností. Pokud půjde ještě k tomu o města s více než 20 tisíci obyvateli, budou moci o Evropské peníze požádat.

Důvěra v Českou ekonomiku je opět rekordně nejvyšší - proti únoru stoupla v březnu o procento, proti loňskému březnu dokonce o pět procent. Co to může naznačovat pro naše hospodářství, vysvětluje David Marek ze společnosti Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Důvěra v českou ekonomiku

Budou muset obchodníci uvádět u svých výrobků a služeb pokaždé ceny včetně DPH a všech ostatních daní? O tom bude dnes řeč na zasedání vládě. Novelu zákona o cenách předkládá ministerstvo financí a reaguje tak na evropské směrnice, podle kterých má prodejce povinnost označit výrobek konečnou cenou, k níž nemohou být připočítávány žádné další částky.

Ceny bez DPH se velmi často objevují například v nabídkách mobilních operátorů . Proti tomu vystupuje Sdružení obrany spotřebitelů a dlouhodobě upozorňuje, že takové ceny jsou pro spotřebitele zavádějící.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme