Ekonomické informace 28. 4. 2003

Nespokojení klienti zkrachovalé Union banky dnes budou protestovat před parlamentem. Chtějí tak dát najevo, že nejsou spokojeni s tím, kolik od státu dostanou. Domnívají se, že mají právo na všechny své peníze a ne jenom na část svých vkladů. Lidovci a unionisté chtějí urychlit reformu veřejných financí, protože je podle nich největším dluhem vlády. Ovšem dnes se vláda nebude reformou zabývat. Na to si vyhradila mimořádné zasedání v neděli 4. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Nespokojení klienti zkrachovalé Union banky dnes budou protestovat před parlamentem. Chtějí tak dát najevo, že nejsou spokojeni s tím, kolik od státu dostanou. Domnívají se, že mají právo na všechny své peníze a ne jenom na část svých vkladů. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale podotýká, že částky, které jsou ze zákona pojištěné, jsou výrazně vyšší, než je obvyklé v zemích Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o pojištěných vkladech

Lidovci a unionisté chtějí urychlit reformu veřejných financí, protože je podle nich největším dluhem vlády. Obě strany žádají, aby potřebné změny byly schváleny 18. května při kontrole plnění programu vládní koalice. Jak přesně by reforma veřejných financí měla vypadat, na tom se unionisté dohodli o tomto víkendu na svém republikovém výboru, potvrdil šéf poslanců US-DEU Karel Kühnl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Kühnl o reformě veřejných financí

Ovšem dnes se vláda nebude reformou zabývat. Na to si vyhradila mimořádné zasedání v neděli 4. května. Dnes večer budou členové kabinetu jednat o čtyřech stech milionech korun, které ministerstvo zahraničí navrhuje vyčlenit na první fázi obnovy Iráku. Česká pomoc by se měla rozdělit do tří částí. První je základní obnova země, zejména školství a zdravotnictví. Do Iráku také budou vysláni naši experti, kteří budou pracovat v úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc. A poslední část peněz podle mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře bude určena na rozvojové programy, která vláda postupně schválí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Kolář o pomoci Iráku

Nový zákon o veřejných zakázkách, který dnes vláda také projedná, by měl zamezit případům podobným zakázce ne výstavbu dálnice D47. Tedy zadání bez výběrového řízení. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna ale určitá, přesně definovaná výjimka v zákoně přece jen zůstává. Zákazku bez výběrového řízení bude moci vláda zadat jen tehdy, pokud jde o utajovanou akci v zájmu státu. Zákon o veřejných zakázkách také reaguje na kritiku Evropské unie, které se nelíbí pravidlo přednosti pro domácí firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dimun o pravidlu přednosti pro domácí firmy

Falešné peníze se objevují stále častěji. V prvním čtvrtletí letošního roku se zadržely banky a policie zadržely 2855 padělků bankovek a mincí, zatímco o rok dříve to bylo zhruba 1700 padělků. Nejčastěji padělanou měnou zůstává nadále česká koruna následovaná dolary a eury. Letos se tak zastavil trend, podle kterého počet zadržených padělků v posledních letech spíše klesal.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme