Ekonomické informace 28. 4. 2004

Vláda dnes definitivně rozhodne o prodeji Unipetrolu. Polská společnost PKN Orlen za státní podíl nabídla přes třináct miliard korun. Ministři dnes budou jednat i o privatizaci společnosti Muzo. Hospodářská komora poslala vládě otevřený dopis, ve kterém ji kritizuje za nedostatečnou podporu malých a středních podnikatelů. Platební agentura, která bude po vstupu do unie spravovat agrární dotace, je připravena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo firmy Orlen

sídlo firmy Orlen | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Majitelé akcií Unipetrolu se po včerejšku určitě zaradovali. Jejich kurs stoupl o rekordních bezmála 15 procent. Ovšem dnes se s nimi znovu neobchoduje, protože vláda definitivně rozhodne, jestli dá na doporučení privatizační komise a prodá petrochemický holding polské společnosti PKN Orlen. Poláci nabízejí za státní podíl přes třináct miliard korun. PKN Orlen byla jediným uchazečem ve výběrovém řízení, který podal závaznou nabídku. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana to ale nic neubírá na její kvalitě, a také cena je přiměřená.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Prodej Unipetrolu

Podrobnější informace o pravděpodobném budoucím majiteli Unipetrolu nabídne Radiožurnál v dnešním Ekonomickém magazínu po čtvrt na deset.

Unipetrol ale není jedinou privatizací, o které dnes vláda bude rozhodovat. Stát by měl prodat i svůj podíl ve společnosti Muzo, která se zabývá bezpečností platebních karet. 21 procent akcií v současné době drží Česká konsolidační agentura. Podle jejího mluvčího Jiřího Pekárka by je měla přenechat majoritnímu vlastníkovi Muza, firmě PGT Capital.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Prodej Muza

Pekárek nicméně neupřesnil, jak velkou finanční částku by stát mohl za svůj podíl získat.

Hospodářská komora poslala vládě otevřený dopis, ve kterém ji kritizuje za nedostatečnou podporu malých a středních podnikatelů. Ministři by se podle názoru komory měli více starat o zlepšení podnikatelského prostředí. Například jak říká president komory Jaromír Drábek - zjednodušit samotný vstup do podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Podmínky pro podnikání

Platební agentura, která bude po vstupu do Evropské unie spravovat agrární dotace, je připravena. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase už chybí jen souhlas ministerstva financí. Česko a Slovinsko jsou jediné vstupující země, které alespoň na poslední chvíli stačili agenturu vytvořit. A tak se snad evropské peníze na zemědělství neztratí. Navíc zaúčtovat případnou dotaci mohou zemědělci ještě po celý letošní rok v jednoduchém účetnictví. Resort zemědělství, jak říká ministr Jaroslav Palas, jim vymohl až do ledna příštího roku u ministerstva financí výjimku.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Palas: Výjimka pro zemědělce

Přibližně 700 politiků a businessmanů se dnes schází ve Varšavě na Evropském ekonomickém fóru. Podobné setkání se už dvakrát konalo v rakouském Salzburgu. V předvečer rozšíření Evropské unie je hostí metropole největší nové členské země. Jak dodává náš zpravodaj v Polsku Pavel Novák, je logické, že hlavním tématem bude další hospodářský rozvoj Evropy po rozšíření Unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Evropské ekonomické fórum

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme