Ekonomické informace 28. 5. 2002

Dnes bude pokračovat dražba obecního majetku Rokytnice nad Jizerou, která je jednou z nejvíce zadlužených obcí u nás. Kvůli majetkovým přesunům v elektroenergetice svolává ministr financí mimořádné zasedání prezidia FNM. Česká konsolidační agentura zachránila neratovickou Spolanu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Dnes pokračuje dražba majetku jedné z nejzadluženějších obcí - Rokytnice nad Jizerou v okrese Semily. Už včera vydražila aukční síň Naxos obecní objekty za více než 12 miliónů korun. Po dražbě obci zůstane jen radnice, škola, školka, zbrojnice a hřbitov.

Včera vstoupila v platnost novela zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, která klientům zkrachovalých záložen zvyšuje náhrady za pojištěné vklady. Jenže Zajišťovací fond družstevních záložen nebude mít dost peněz. Proto bude každá oprávněná osoba ve svém nároku poměrně krácena. Řekl to mluvčí fondu Oldřich Zajíc.

Polská vláda by v nejbližších dnech měla rozhodnout o dovozních kontingentech a clech na ocel a další hutní výrobky. Až dvacetiprocentní bariéry by se měly týkat i dovozu z České republiky.

V celé Evropě je nedostatek sladkovodních ryb. To vyhovuje českým rybářským podnikům, které už od začátku roku prodaly o 650 tun ryb více než loni. Při vyjednávání se zahraničními partnery si dokonce mohou dovolit zvyšovat ceny.

Ministr financí Jiří Rusnok na zítřek svolává mimořádné zasedání prezidia Fondu národního majetku. To by mělo dát výkonnému výboru fondu doporučení, jak dále postupovat v kauze ČEZ. Minulý týden totiž zástupci fondu z titulu hlavního akcionáře na mimořádné valné hromadě společnosti ČEZ překvapivě zabránili majetkové rošádě v naší elektroenergetice. Neschválili záměr, aby ČEZ koupil státní podíly v osmi distributorech výměnou za státní podíl v přenosové soustavě. Celou transakci přitom vláda schválila počátkem května. Zástupci fondu se odvolávají na nejasnosti při oceňování majetku. I když se objevily spekulace, že tím je záměr vlády do voleb odložen, ministr Rusnok si to nemyslí. Podle něj se výměna majetku uskuteční.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok - prezidium FNM

Podle místopředsedy prezidia Fondu národního majetku Františka Brožíka nejsou na programu zasedání žádné personální změny ve výkonném výboru fondu.

Česká konsolidační agentura zachránila Spolanu Neratovice. Firma se ocitla ve finanční krizi, když měla zaplatit 300 miliónový úvěr. Spolana ale neměla peníze, a tak jí agentura o rok prodloužila termín splatnosti. Radiožurnálu to potvrdil Jiří Pekárek z České konsolidační agentury.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek - Spolana

Dvojice velkých evropských bank pomůže Íránu emitovat dluhopisy na světovém trhu. Írán se poprvé od islámské revoluce v roce 1979 rozhodl vydat eurobondy na Londýnské burze. Z politického hlediska se jedná o kontroverzní krok. Více bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - íránské dluhopisy

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme