Ekonomické informace 28. 6. 2002

Naše měna rekordně posílila k dolaru i k euru, centrální banka nijak nezasáhla. Jednání o dodavatelských smlouvách mezi Českou rafinérskou a Chemopetrolem budou pokračovat. Neratovická Spolana má potíže - loni vykázala výrazně vyšší ztrátu než v roce 2000. Česká republika získala od Evropské investiční banky šestimiliardový úvěr na výstavbu dálničního obchvatu Plzně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna včera opět posílila. Vůči euru se dostala až na úroveň 29 korun 37 haléřů. Proti americké měně prolomila psychologickou třicítku a vytvořila nové maximum 29 korun 85 haléřů za dolar.

Trh čekal, zda centrální banka zasáhne. Bankovní rada ale nic neudělala, protože by to nebylo žádné překvapení. Řekl to viceguvernér Oldřich Dědek. Nicméně alespoň dodal, že se rada může kdykoli sejít a k zásahu proti silné koruně se rozhodnout.

Obchodníci soudí, že koruna bude dále posilovat.

Ve světě dolar k euru i jenu sice zase oslaboval, ale už jen mírně. Americká měna se zmítá mezi pesimistickým postojem investorů vůči Spojeným státům na straně jedné a příznivými makroekonomickými údaji na straně druhé, zatím však přetrvává trend poklesu.

Eura by se možná mohla vyrábět v České republice. Bižuterie Česká Mincovna totiž získala certifikát pro navrhování a ražbu mincí a medailí, který jí umožní ucházet se o ražbu mincí euro. Certifikát zvýší šance podniku na zahraniční zakázky. Produkce pro Českou národní banku vytěžuje kapacitu mincovny z jedné třetiny.

Jednání o dodavatelských smlouvách mezi Českou rafinérskou a Chemopetrolem budou pokračovat. Unipetrol a zástupci mezinárodního konsorcia IOC musí projednat technické parametry kontraktu. Dceřiný podnik Unipetrolu Chemopetrol totiž vypověděl předchozí tříletou smlouvu s tím, že je pro něj nevýhodná. O dalším vývoji jednání informuje tiskový mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund - jednání o smlouvách

Neratovická Spolana má potíže. Loni vykázala výrazně vyšší ztrátu než v roce 2000. Valná hromada společnosti odsouhlasila účetní závěrku, která znamená propad hospodaření na zápornou hodnotu 699 milionů korun. Tuto částku chemička vyrovná 35ti miliony korun z rezervního fondu, zbývající část chce uhradit ze zisků v příštích letech. Jak ale dodává náš spolupracovník Ladislav Pavlík, ztráta Spolany stále roste.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík - Spolana

Český Telecom dokončil digitalizaci telekomunikační sítě. Deset let trvající digitalizace je podmínkou pro vstup ostatních operátorů do pevné sítě. Do modernizace investoval Telecom celkem 160 miliard korun.

Česká přenosová soustava začne od srpna na vybraných místech přidělovat měsíční přeshraniční přenosové kapacity na dovoz a vývoz elektřiny prostřednictvím aukcí. Dosud byly kapacity přidělovány zdarma. První aukce na přidělení srpnových kapacit se uskuteční 19. července.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zjišťuje, zda ocenění státních podílů v distribučních společnostech, které má koupit ČEZ, nepoškozuje stát. Pokud by se prokázalo, že ocenění je pro ČEZ neadekvátně výhodné, byla by transakce tzv. veřejnou podporou. A právě poskytnutí veřejné podpory státem musí úřad ze zákona zabránit, pokud ovšem neudělí výjimku. Tu například loni udělil v případě uvolňování státních dotací uhelným společnostem na útlum těžby.

Česká republika získala od Evropské investiční banky úvěr na výstavbu dálničního obchvatu Plzně. Šest miliard a 35 milionů korun by měl splácet pravděpodobně státní fond dopravní infrastruktury. Podle Petra Laušmana, ředitele podniku Ředitelstí silnic a dálnic, představuje úvěr polovinu celkových nákladů na obchvat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Laušman - úvěr na plzeňský obchvat

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme