Ekonomické informace 28. 6. 2005

Ceny benzinu a nafty dále stoupají. Těžební firma OKD vyplatí letos na dividendách přes 5 miliard korun. Tchajwanská počítačová společnost Acer otevře v Brně nové centrum zákaznických služeb. Stát získal za prodej svého podílu v Telecomu od španělské Telefóniky více než 82 miliardy korun. Sdružení českých firem Aliance Škoda usiluje o výstavbu nové jaderné elektrárny v Bulharsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Ceny pohonných hmot jdou stále nahoru. Nejprodávanější benzin Natural 95 u nás za uplynulý týden zdražil o 22 haléřů na průměrných 28 korun 35 haléřů za litr. Cena nafty stoupla o 20 haléřů na 28,17 za litr. Vyplývá to z údajů společnosti Webfarm. Organizace zemí vyvážejících ropu by měla tento týden rozhodnout, zda zvýší dodávky na trh o půl miliardy barelů denně, aby omezila růst cen. Podle prezidenta kartelu Ahmada Fahda Sabaha to bude záviset na výsledku studií poptávky a nabídky.

Těžební firma OKD vyplatí letos na dividendách přes 5 miliard korun. OKD vyplácí dividendy poprvé v historii. Kromě loňského zisku rozdělí společnost mezi akcionáře i 305 milionů korun ze zisku z minulých let. Rozhodnutí valné hromady potvrzuje mluvčí dolů Věra Breiová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Breiová: Dividendy OKD

Tchajwanská počítačová společnost Acer otevře začátkem července v Brně nové centrum zákaznických služeb pro klienty z Evropy, Blízkého východu a severní Afriky. Podle Jany Studničkové z vládní agentury Czech Invest bude v opravárenském centru a call centru pracovat nejméně 60 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Studničková: Acer v Brně

Český stát zastoupený Fondem národního majetku získal za prodej svého podílu v Českém Telecomu od španělské společnosti Telefónica více než 82 miliardy korun. Z toho ale ještě musí Fond zaplatit advokátní kanceláři, která poskytovala právní servis, a vyplatit privatizačního poradce, konsorcium CSFB a České spořitelny. K tomu dojde podle mluvčí fondu Petry Krainové zřejmě v červenci.

Dvě zahraniční konsorcia usilují o výstavbu nové jaderné elektrárny v Bulharsku. Jedním je francouzský Framatome spolu s německý Siemensem a ruským Atomstrojexportem a druhým zájemcem je sdružení českých firem Aliance Škoda. Tvoří ji Škoda Praha, Škoda Jaderné strojírenství a Ústav jaderného výzkumu Řež. Podle šéfa Škody Praha Jiřího Smoly by na dodávce tisícimegawattového bloku za 40 až 50 miliard korun spolupracovaly s desítkami firem z České republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Smola: Aliance Škoda

Česká měna oslabila těsně nad hranici 30 korun za euro, a to zejména kvůli nezájmu investorů. K dolaru koruna posílila na 24,69.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme