Ekonomické informace 28. 6. 2006

Regulované nájemné v příštích čtyřech letech poroste rychleji než se očekávalo. Ministerstvo pro místní rozvoj chce současně usnadnit získání vlastního bydlení mladým rodinám. Od července opět stoupne minimální mzda. Česká správa sociálního zabezpečení znovu posoudí některé důchody žen, které ovdověly před 1. lednem 1996. Ústecký kraj má nový vodohospodářský systém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Regulované nájemné v příštích čtyřech letech poroste rychleji než se očekávalo. V průměru se ročně zvýší o 19,2 procenta místo plánovaných 14,2 procenta. Potvrdilo to ministr pro místní rozvoj Radko Martínek s tím, že rychlost růstu regulovaných činží vychází z aktuálních cen bytů a ty se budou každý rok upravovat podle situace na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Martínek: Deregulace nájemného

Ministerstvo pro místní rozvoj chce ale současně usnadnit získání vlastního bydlení mladým rodinám. Dnes proto do vlády předkládá materiál, podle kterého by se příjemcům úvěru od Státního fondu rozvoje bydlení tento úvěr snížil o 30.000 korun, když se jim v průběhu jeho splácení narodí dítě.

Současná právní úprava totiž podle ředitele Státního fondu rozvoje bydlení Jana Wagnera neumožňuje tuto výhodu poskytnout těm, kteří úvěr použijí třeba na koupi bytu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wagner: Úvěry na bydlení

Od července opět stoupne minimální mzda. Zvýší se ze současných 7570 na 7955 korun měsíčně. Toto více než pětiprocentní navýšení znamená, že minimální hodinová mzda vzroste na 48 korun a 10 haléřů. Mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková věří, že tento krok zvýší motivaci lidí k práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Minimální mzda

Česká správa sociálního zabezpečení znovu posoudí některé důchody žen, které ovdověly před 1. lednem 1996. Od té doby až doposud totiž byly vdovské důchody vázány pevnou částkou vyplývající ze zákona. Od prvního července letošního roku se ale tyto důchody valorizují a správa zároveň začne vdovám vyplácet nedoplatky za zmíněné období. Ty jim však nepřijdou automaticky, pouze tehdy, pokud o ně požádají. Alena Fraňková z tiskového oddělení České správy sociálního zabezpečení připomíná, jakým způsobem je možné žádosti podat.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Fraňková: Vdovské důchody

Ústecký kraj má nový vodohospodářský systém. Za 840 milionů korun ho v kraji vybudovala Severočeská vodárenská společnost, která na Ústecku, Mostecku, Teplicku a v Kadani vybudovala nebo zrekonstruovala vodovodní přivaděče, kanalizaci a čistírnu odpadních vod. Podle ředitele firmy Miroslava Harciníka bylo možné tak velkou investici zrealizovat díky dotacím z Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Harciník: Vodohospodářský systém

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme