Ekonomické informace 28. 6. 2007

Evropská komise začátkem července prodlouží Česku výjimku na sníženou, sazbu DPH na výstavbu bytů do roku 2010. Ministerstvo zemědělství se dohodlo s lesnickými firmami a dřevaři na kompromisním způsobu zadávání zakázek a hospodaření ve státních lesích. Téměř 15 tisíc Čechů má finační majetek, který přesahuje milion dolarů, tedy asi 21 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zde budou nové byty

zde budou nové byty | Foto: Marián Vojtek

Zdražení nových bytů se odkládá. Evropská komise začátkem července prodlouží Česku výjimku na sníženou, sazbu DPH na výstavbu bytů do roku 2010. Podle dosavadních předpokladů mělo od příštího roku zůstat v nižší sazbě jen sociální bydlení, ostatní domy a byty měly podléhat sazbě 19 procent. Pokud komisaři návrh výjimky 4. července potvrdí, podle Evžena Korce ze společnosti Ekospol to bude nejlepší řešení pro všechny strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Korec: Sazba DPH

Ministerstvo zemědělství se dohodlo s lesnickými firmami a dřevaři na kompromisním způsobu zadávání zakázek a hospodaření ve státních lesích. Do konce roku 2010 mají fungovat dva modely, každý s polovičním podílem podle objemu těžby. V prvním LČR vypíšou tendry pouze na práce a vytěžené dřevo si prodají samy. Ve druhém získají lesnické firmy vedle práce i právo na prodej dřeva. Dohoda má ukončit období ostrých sporů. Zdanění úroků z vkladů u stavebního spoření navrhuje tým poslanců ODS, který připravuje úpravy v daňové části vládní reformy veřejných financí. Jak informoval server Euro Online, zdanění se má týkat i úroků ze státní podpory. Expertní skupina vedená poslancem Martinem Doktorem předpokládá, že stát by tak mohl vydělat přes 2 miliardy korun ročně.

Až 70 miliard korun, které vláda očekává z privatizace pražského letiště, se ve státní pokladně může objevit nejdříve v roce 2010. Předcházet musí transformace státního podniku na akciovou společnost. Jak řekl nový ředitel letiště Miroslav Dvořák, celý proces začne, až k tomu dá pokyn ministerstvo dopravy. Podle Dvořáka by mohlo být letiště akciovou společností do konce roku, nejpozději příští rok na jaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Dvořák: Letiště Praha

Téměř 15 tisíc Čechů má finační majetek, který přesahuje milion dolarů, tedy asi 21 milionů korun. Díky dobrému vývoji domácí ekonomiky se počet dolarových milionářů loni zvýšil o 12 procent. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnily společnosti Merrill Lynch a Capgemini.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme