Ekonomické informace 28. 7. 2005

Společnost ČEZ asi bude muset nakoupit další emisní povolenky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z trhu sladkou mletou papriku původem z Peru, obsahuje totiž nepovolené barvivo bixin. O dalším osudu úrokových sazeb dnes rozhodne bankovní rada České národní banky. Slovensko zná návrh rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Mělník

Elektrárna Mělník | Foto: Jan Rosenauer

Od 20. července u nás běží obchod s emisními povolenkami a jak to vypadá, tak společnost ČEZ jich bude mít málo a bude je muset nakupovat. ČEZ má 36 milionů a 800 tisíc povolenek, což je skoro třetina objemu, který obdržela celá republika. Jedna povolenka představuje právo na vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Proč by povolenky ČEZu nemusely stačit, vysvětluje mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ a emisní povolenky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z trhu sladkou mletou papriku, která původně pocházela z Peru a k nám se dostala z Nizozemí. Laboratoře v ní totiž našly nepovolené barvivo bixin. Do republiky byly dovezeny tři tuny papriky, do českých obchodů jí směřovalo 425 kilogramů, zbytek byl určen na vývoz do Běloruska. Inspektory upozornil na závadné látky Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské unie. Jak funguje, vysvětluje mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Kolejková: Systém rychlého varování

O dalším osudu úrokových sazeb dnes rozhodne bankovní rada České národní banky. Zhodnotí současný vývoj inflace, a protože se dá předpokládat velmi pozitivní vývoj spotřebitelských cen, zůstanou úroky tam, kde jsou. Myslí si Helena Horská z Reiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Úrokové sazby

Slovensko zná návrh rozpočtu na příští rok. Předložil ho ministr financí Ivan Mikloš. Kabinet ho projedná zřejmě 17 srpna. Jak návrh vypadá, to ví naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Havranová: Slovenský rozpočet

Kurz čínského jüanu se zvolna snižuje a včera poprvé vstoupila na trh i Čínská centrální banka. Ta sice minulý týden nařídila jednorázovou revalvaci z 8,28 na 8,11 jüanu za dolar, včera ale intervenovala za oslabení měny. Jüan nakonec v závěru obchodování klesl na 8,112 za dolar.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme