Ekonomické informace 28. 8. 2001

Hovoříme o novém vlastníkovi Poldi Kladno a také o zájemci na Tatru. V další části si všímáme dopadů světové recese na Adamovské strojírny a na České aerolinie. Zaznamenáváme také rostoucí prodej piva Budějovického Budvaru na americkém trhu a záměr Stocku Plzeň Božkov expandovat na trhu polském.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poldovka získá dalšího vlastníka. Stávající majitel hutního areálu na okraji Kladna, firma Scholz Stahlzentrum-Ost, se rozhodl odprodat část svého provozu společnost První brněnská kovárenská. Jak dodává náš spolupracovník Ladislav Pavlík, už za měsíc by tak do zápustkových kováren mělo nastoupit šest desítek nových pracovníků.

Společnost Czech Partners, která minulý týden vyzvala vládu, aby ignorovala výsledky výběrového řízení ODIENU na strategického partnera TATRY, bude tento týden jednat přímo s vládními činiteli a zástupci Konsolidační banky. Jak uvedl mediální a ekonomický poradce Czech Partners Václav Prokůpek, za automobilku nabízejí 120 milionů dolarů a jsou přesvědčeni, že Tatru získají.

Recese na americkém trhu dolehla na Adamovské strojírny. Do distribuční sítě firmy Xerox zatím dodá jen zhruba polovinu z původně plánovaných 400 tiskařských strojů. Vedení strojíren předpokládá, že zbytek bude distribuován Xeroxu později.

Také vlajkový letecký dopravce ČSA pociťuje potíže světové ekonomiky a za první pololetí hlásí ztrátu 57 milionů korun. Podle ředitele vnějších vztahů Dana Plovajka se však dopravní ukazatele vyvíjejí příznivě, a tak by za celý rok měly být aerolinky v zisku.

Pivovar Budějovický Budvar prodal za letošních sedm měsíců na americkém trhu 5500 hektolitrů prémiového ležáku, který kvůli známkoprávním sporům s americkou společností Anheuser-Busch dodává na tamní trh pod značkou Czechvar. Podle obchodního manažera českobudějovického pivovaru Roberta Chrta překonaly výsledky na americkém trhu očekávání, protože Budvar letos plánoval prodej 3000 hl Czechvaru.

Akcionáři Stocku Plzeň - Božkov schválili na včerejší mimořádné valné hromadě záměr společnosti investovat do expanze na polském trhu. Cílem je účast na privatizaci polského lihovarnického průmyslu, protože domácí trh je už nasycen a stagnuje. Polsko je pro Stock Plzeň atraktivní jak z hlediska velikosti, tak i kvůli tradici pití lihovin. Podrobnosti uvádí Jana Mertová.

Slovenská vláda nezachrání soukromou Devín banku, na kterou minulý pátek bankovní dohled Národní banky Slovenska uvalil nucenou správu kvůli přetrvávajícím nedostatkům v hospodaření a nízkému krytí rizik ze špatných úvěrů. Podle guvernéra centrální banky Mariána Juska je pravděpodobné, že banka skončí v konkursu a bude jí odebrána bankovní licence.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme