Ekonomické informace 28. 8. 2002

S napětím očekávají naši podnikatelé postižení povodní dnešní rozhodnutí Evropské komise. Ta by měla kývnout na to, aby jako mimořádnou pomoc uvolnil fond Phare 150 miliónů korun. Ty zatím leží ladem a rozdělit by je měl takzvaný program Obnova 2002.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Šéf pražské Hospodářské komory Petr Kužel veří, že povodněmi postižení podnikatelé se těchto peněz dočkají co nejdřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kužel: Phare a povodně

Vláda připravuje milionářskou daň a jejím návrhem by se měla zabývat už dnes. Postihnout má lidi s platem přes milión korun ročně. Ministerstvo financí chce také urychlit zvyšování sazeb u spotřební daně, aby získalo peníze na financování povodňových škod. Podle prezidenta liberálního institutu Jiří Švarce ale může zavedení právě miliónářské daně nakonec postihnout nejen milionáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Švarc: Daně

České dráhy zprovozní všechny traťové úseky poškozené srpnovými povodněmi nejpozději do konce letošního roku. Práce pokračují na 15 místech, kam se vlaky vrátí nejpozději do Silvestra,na dalších 20 úsecích už vlaky znovu jezdí. Škody způsobené záplavami podnik odhadl na téměř dvě a půl miliardy korun.

Už několik investorů projevilo zájem nahradit společnost Flextronics v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa. Firma odchod z Brna a stěhování výroby do Maďarska oznámila letos v červenci. O práci tak přijde skoro tisíc lidí, poslední dostávají výpovědi právě v těchto dnech. Co Flextronics od svého náhradníka očekává uvedl personální ředitel brněského závodu Petr Prokš:

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Prokš: Flextronics

Po ročních jednáních s firmou Czech Invest a několika neúspěšných pokusech se konečně podařilo do Havlíčkova Brodu přivést vážného zájemce o pozemky v nové průmyslové zóně. Japonská firma by mohla nový závod na výrobu výfukových systémů a lisovaných dílů pro auta stavět podle starosty města Jaroslava Kruntoráda v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kruntorád: Japonská firma

Na majetek makléřské firmy Profin CB byl uvalen konkurs. Obchodník s cennými papíry je podezřelý ze spáchání trestného činu - zpronevěry. Jak uvedla mluvčí Radka Procházková, Komise pro cenné papíry už firmě Profin odebrala makléřskou licenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: Profin CB

Celková škoda by podle odhadu Komise pro cenné papíry neměla převýšit deset miliónů korun.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme