Ekonomické informace 28. 8. 2003

Dalších 40 miliard korun požadují ministerstva a další státní instituce nad rámec rozpočtu. Kromě stávky učitelů se prvního září dočkáme i protestů dalších státních úředníků. Zasedá bankovní rada České národní banky. Konkurzní správce zkrachovalé Moravia Banky zahajuje prodej zbývající části jejího majetku. V Praze se koná vědecké konference Ekonomika a management 2003 bez hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Dalších 40 miliard korun požadují ministerstva a další státní instituce nad rámec rozpočtu, který na příští rok navrhlo ministerstvo financí. Nejvíce natahuje ruku ministerstvo školství, téměř miliardu korun nově požaduje také ministerstvo obrany. Pokud by vláda vyšla vstříc všem dodatečným požadavkům, deficit by se vyšplhal na 158 miliard korun. Vláda ale už na příští rok schválila schodek ve výši 118 miliard. O rozpočtu bude jednat ve středu.

Kromě stávky učitelů se prvního září dočkáme i stávky úředníků finančních a katastrálních úřadů a úřadů sociálního zabezpečení. Předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová je přesvědčena, že účast na stávce bude masivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Vondrová: Stávka finančních úřadů

Česká měna ztrácí kvůli rostoucí nervozitě na domácí politické scéně v souvislosti s nadcházejícím jednáním o reformě veřejných financí. Vůči euru byla koruna nejslabší za 19 měsíců. Dnes její obchodování začíná na úrovni 32,61 za euro a 29,88 za dolar.

Pravděpodobnost, že by bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání opět snížila úrokové sazby, je podle analytiků malá. Jak připomíná Petr Dufek z Československé obchodní banky, během léta už sazby snížila dvakrát a v současné době jsou na stejné úrovni jako u evropské centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Úroková sazba

Konkurzní správce zkrachovalé Moravia Banky zahajuje prodej zbývající části jejího majetku. Jedná se o pohledávky za tři a tři čtvrtě miliardy korun, nemovitosti, cenné papíry a majetkové účasti padlého finančního ústavu.

Více než tři sta významných osobností ze světa ekonomiky se účastní vědecké konference Ekonomika a management 2003 bez hranic. Vysoká škola ekonomická v Praze ji pořádá k 50. výročí svého založení. Podle děkana podnikohospodářské fakulty prof. Jiřího Kleibla si účastníci konference mohou vybrat ze široké škály aktuálních problémů podnikové ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kleibl: Konference Ekonomika a management bez hranic

Na mezinárodním agrosalonu Země živitelka, který dnes začíná v Českých Budějovicích, budou poprvé předány značky Klasa. Informuje ředitelka výstaviště Marcela Pajerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pajerová: Značka Klasa

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme