Ekonomické informace 29. 10. 2003

Slovensko snižuje daně. 19 procent - tak vysoká bude od nového roku u našich sousedů rovná daň z příjmů. Poslanci totiž schválili nejdůležitější zákon daňové reformy. Podnikům tak klesne současná 25procentní daň z příjmů a pro živnostníky a zaměstnance se sjednotí bez ohledu na to, jak vysoké mají příjmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika společnosti Patria Online Davida Marka by nižší rovná daň z příjmů pomohla také naší ekonomice. Ale až po snížení schodku veřejných rozpočtů.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o rovné dani

Aby zákon o rovné dani na Slovensku mohl platit, musí ho ještě podepsat prezident. Daňová reforma stupňuje politický boj také v Rakousku. Vláda ji plánuje na rok 2005, opozice a koaliční partner lidovců - strana Svobodných chtějí daně změnit už v roce příštím. Jak dodává naše vídeňská zpravodajka Marie Woodhamsová, stojí proti sobě korutanský hejtman Heider a ministr financí Grasser.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Woodhamsová o daňové reformě v Rakousku

Téměř bezvětří hlásí po uplynulém týdnu ceny benzinu a nafty. Natural 95 zlevnil v průměru jen o 3 haléře na 24,20 za litr a nafta se už třetí týden drží na 21 korunách a 20 haléřích.

Největší výnosy mají domácí investoři za deset měsíců letošního roku z fondů, které vlastní akcie. V průměru vzrostly téměř o 8 procent. Přitom loni a v prvních letošních měsících byly tyto fondy většinou ztrátové. Fondy peněžního trhu až na výjimky vykázaly mírný nárůst mezi jedním a dvěma procenty, dluhopisové fondy si vesměs nevedly o moc lépe.

Svět akcií čekají od příštího roku velké změny. Internetový vyhledavač Google totiž chystá nabídku cenných papírů právě přes internet. Google je už nyní velmi ziskovou společností a spekuluje se, že projekt primární nabídky akcií by mohl hodnotu firmy zvýšit až na 25 miliard dolarů. Jak dodává ze Spojených států naše spolupracovnice Eva Lizcová, Google tak chce mimo jiné předejít finančním skandálům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Lizcová o akciích Google

Italové nám zřejmě opraví některá vlaková nádraží - rozbíhá se tak v této oblasti první velký projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru na železnici. České dráhy se dohodly s italskou společností Grandi Stazioni na podmínkách dlouhodobého pronájmu hlavního nádraží v Praze, stanice v Mariánských Lázních a horního nádraží v Karlových Varech. Jak dodává mluvčí drah Petr Šťáhlavský, nádraží projdou modernizací za plného provozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Šťáhlavský o modernizaci nádraží

Grandi Stazioni provádí podobné revitalizace nádraží v Itálii, včetně největší římské stanice Termini. Návrh smlouvy s firmou musí ještě schválit představenstvo a dozorčí rada Českých drah.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme