Ekonomické informace 29. 11. 2001

Netrpělivě očekávané zasedání bankovní rady a silná koruna jsou hlavním ekonomickým tématem dnešního dne. Hovoříme také o jednání ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra v Bruselu, privatizaci majority v Českém Telecomu, výstavbě zkušebního polygonu mladoboleslavské automobilky Škoda Auto a převzetí Masokombinátu Martinov společností Sena Corporation.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna oslabila o deset haléřů na hodnotu 33,28 za euro. Jak soudí Kamil Jáč z Commerz Bank Capital Markets, další vývoj jejího kursu do značné míry závisí na dnešním zasedání bankovní rady ČNB.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Jáč: Vývoj kursu koruny

Evropská unie dala České republice na vědomí, že vysoce oceňuje její legislativu i praxi v oblasti ochrany hospodářské soutěže a kontroly státní pomoci. Tuto klíčovou kapitolu však nelze zatím uzavřít, protože přetrvávají pochybnosti o státní pomoci bankám a chybí životaschopný plán restrukturalizace hutnictví. Ten se snažil při jednání s evropskými komisaři obhájit ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Grégr: Plán restrukturalizace hutnictví

Plán ministerstva však počítal se vstupem strategického investora, který by do restrukturalizace hutnictví vložil přibližně 11 miliard korun.

Fond národního majetku vyzval potenciální zájemce o privatizaci majority v Českém Telecomu k předložení předběžných nabídek do 9. ledna 2002. Informační memorandum k výběrovému řízení získají uchazeči, kteří do 19. prosince vyjádří zájem o účast v tendru u privatizačního poradce J. P. Morgan.

Středočeský kraj umožní výstavbu zkušebního polygonu mladoboleslavské Škodovky. Úzké vedení regionu v souladu s postojem odboru životního prostředí souhlasilo s variantou, která předpokládá výstavbu zařízení na ploše 370ti hektarů v bývalém vojenském prostoru Milovice - Mladá. Jestliže stejné stanovisko vydá i ministerstvo životního prostředí, zahájí automobilka podle mluvčího Milana Smutného výstavbu polygonu v roce 2003.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Smutný: Výstavba polygonu Škody Auto

Společnost Sena Corporation na včerejší mimořádné valné hromadě definitivně ukončila proces převzetí výrobní části Masokombinátu Martinov, druhého největšího zpracovatele masa v České republice. Mluvčí Eva Kijonková upřesnila, že se výrobní závod bude jmenovat Sena Corporation, ale výrobky i nadále ponesou registrovanou značku Martinov.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Sena Corporation

Bankovní zaměstnanci ve Francii svolali stávku na den startu eura. Zvýšily tak riziko chaosu ve chvíli zavádění bankovek a mincí eura. Protestovat budou proti výši platů, pracovním podmínkám a nedostatečnému bezpečnostnímu zajištění při zavádění eura.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme