Ekonomické informace 29. 11. 2005

Výstavbu jihokorejské automobilky Hyundai v připravované průmyslové zóně v Nošovicích by mohly znemožnit problémy s pozemky. České podniky mohou nově využívat poradenství v oblasti evropských fondů a informačních technologií. Slovenská koruna vstoupila do režimu směnných kurzů ERM-2. Německo vyprodává národní stříbro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Případnou stavbu jihokorejské automobilky Hyundai v připravované průmyslové zóně v Nošovicích by mohly znemožnit problémy s pozemky. Přípravy průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku totiž blokují čtyři vlastníci půdy, kteří zatím nechtějí své pozemky prodat.

Kromě nošovického zemědělského družstva prodej odmítají tři starousedlíci, kteří pozemky v Podbeskydí zdědili po svých předcích a tvrdí, že o ně za žádnou cenu nechtějí přijít. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové to však investici jihokorejské automobilky zatím neohrožuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice Hyundai v Nošovicích

České podniky mohou od tohoto týdne nově využívat poradenství v oblasti evropských fondů a informačních technologií, které pro ně připravila Hospodářská komora ve spolupráci s agenturou Czech trade pod názvem GetIT.

Průzkumy hospodářské komory totiž ukázaly, že pro běžného podnikatele jsou dotační programy Evropské unie složité a nepřehledné a řada firem je proto nevyužívá, přestože by na peníze z fondů měla nárok. To by komora podle svého prezidenta Jaromíra Drábka chtěla prostřednictvím programu GETit změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Program GetIT

Nejasnosti ohledně čerpání peněz z evropských fondů mohou podnikatelé konzultovat elektronicky nebo telefonicky, případně prostřednictvím SMS informační linky. Podrobnější informace o celém programu jsou k dispozici na adrese www.GetIT.cz.

Slovenská koruna včera vstoupila do režimu směnných kurzů ERM-2, který prověří její dostatečnou stabilitu. Stabilní měnový kurz je totiž jednou z podmínek pro přijetí eura, na které chce Slovensko přejít už v roce 2009. Slovenská měna musí v novém režimu setrvat alespoň dva roky a během této doby její kurz nesmí posilovat nebo oslabovat o více než 15 procent.

Česká republika hodlá na jednotnou evropskou měnu přejít o rok později než Slovensko, to ale neznamená, že do směnného mechanismu ERM-2 vstoupíme v příštím roce, říká mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Česko v ERM-2

Rodinné stříbro se neprodává, snad jedině v nouzi nejvyšší. Taková situace zřejmě už nastala v Německu. V následujících letech má státní pokladně výprodej národního stříbra vynést až 54 miliard euro. Podrobnosti dodává stálý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spolkové republice David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Výprodej neměckého stříbra

Ceny ropy na světových trzích dnes klesaly a největší vliv na ně má vývoj počasí spolu s dostatečnými zásobami. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se dostal až pod 57 dolarů a ropa Brent se prodává asi za 54 a půl dolaru. Kvůli oslavám Dne díkůvzdání se ve čtvrtek a v pátek na burze v New Yorku neobchodovalo a středeční cena tak byla platná až do dneška. Cenový pokles je proto u americké ropy výraznější než u ropy Brent.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme