Ekonomické informace 29. 12. 2005

Na antimonopolní úřad se kvůli tendru na mýtné obrátila další společnost - italská Autostrade. Ceny nemovitostí u nás letos dále rostly, nejvíce podražily byty. Z trhu mobilních operátorů má v únoru definitivně zmizet značka Oskar. Podle oficiálních statistik MMF a Světové banky u nás v podstatě neexistuje chudoba. V souboji o nebesa patří závěr roku Boeingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Na antimonopolní úřad se obrátila další společnost, která neuspěla v tendru o zakázku na zavedení a provozování mýtného v Česku. O prošetření tendru požádala italská firma Autostrade, která se domnívá, že byla ze soutěže vyloučena neoprávněně. Antimonopolní úřad na návrh firmy zahájil správní řízení. Tendr na mýtné už přitom prošetřuje od poloviny prosince na základě podnětu sdružení Mytia. Na prošetření každé stížnosti má vždy 30 dní.

Ceny nemovitostí u nás letos dále rostly. Nejvíce, téměř o 10 procent, podražily byty, nahoru šly ale také ceny stavebních pozemků a to zejména v okolí hlavního města. Pozemky a stejně tak i rodinné domy budou podle ředitelky realitní kanceláře MexxReality Ivy Cikánkové dále zdražovat i v roce příštím, kdy by se s domky mělo začít více obchodovat. Zlevňovat by naopak měly panelákové byty.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Cikánková: Ceny nemovitostí

Z trhu mobilních operátorů má v únoru definitivně zmizet značka Oskar. Dále zůstane pouze Vodafone, jméno firmy, která společnost Oskar Mobil v první polovině letošního roku koupila. Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Milana Vaníčka změna značky firmu negativně neovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Vaníček: Konec značky Oskar

Podle oficiálních statistik Mezinárodního měnového fondu a Světové banky u nás v podstatě neexistuje chudoba. Češi si ovšem ve srovnání ze západními zeměmi často chudí připadají. Podle ekonoma Pavla Kohouta na tom lidé v západní Evropě ale nejsou zas o tolik lépe než my.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kohout: Životní úroveň

Podrobněji se ke srovnání naší životní úrovně se zahraničím vrátíme na Radiožurnálu po čtvrt na deset v Ekonomickém magazínu.

V souboji o nebesa patří závěr roku Boeingu. Společnost v duelu největších leteckých výrobců porazila Airbus dvakrát v oblasti Pacifiku a nejnověji také v Rusku. Podrobnosti má náš severoamerický spolupracovník Roman Chlupatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Chlupatý: Souboj leteckých výrobců

Lidé dnes mají poslední šanci ještě letos nakoupit nebo prodat cenné papíry prostřednictvím RM systému. Provozní pracoviště Střediska cenných papírů dnes budou v provozu do půl čtvrté a samotný trh bude uzavřen úderem 16. hodiny. Obchodovat se na něm znovu začne až po Novém roce.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme