Ekonomické informace 29. 12. 2006

Zemědělci si v příštím roce mírně finančně polepší. Voda v příštím roce znatelně podraží. Její cena by měla vzrůst přibližně o šest procent. Společnost Kapsch státu v sobotu předá systém pro výběr elektronického mýta. Hodnota bankovek eura v oběhu tento měsíc zřejmě překoná hodnotu obíhajících dolarových bankovek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koupelna

Koupelna | Foto: Penzion Smrčina

Zemědělci si v příštím roce mírně finančně polepší. Mzdy v zemědělství by měly vzrůst v průměru o pět procent. Vyplývá to z vyšší kolektivní smlouvy, kterou uzavřely odbory s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů a se Zemědělským svazem. Podle nové kolektivní smlouvy se odstupné zvyšuje na čtyři platy a vzrostou přesčasové příplatky, říká předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Dufek: Mzdy

Voda v příštím roce znatelně podraží. Její cena by měla vzrůst přibližně o šest procent, tedy asi o tři koruny na metr krychlový. Vodné a stočné za tisíc litrů vody by tak mělo stát v průměru kolem 51 korun. Podle ředitele Středočeských vodáren Ondřeje Beneše porostou ceny vody rychleji než inflace hlavně kvůli zdražování elektrické energie a také kvůli potřebě investic do vodohospodářské infrastruktury.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Beneš: Voda

Kromě vody půjdou znatelně nahoru také nájmy v bytech s regulovaným nájemným. Regulované činže v příštím roce vzrostou v průměru o více než 19 procent, v některých oblastech se ale nájemníci musí připravit na mnohem prudší zdražení. Například v Praze 1, v Karlových Varech nebo v Hradci Králové může nájemné vzrůst i o více než 30 procent. S výrazným navýšením výdajů na bydlení přitom musejí počítat obyvatelé až 760.000 bytů, ovšem pouze za podmínky, že jim majitel domu zvýšení nájmu oznámil alespoň tři měsíce dopředu.

Společnost Kapsch státu v sobotu předá systém pro výběr elektronického mýta. Firma už dopravcům vydala 55.000 palubních jednotek, které jsou k řádnému placení mýtného mýtného zapotřebí. Celkem počítá s tím, že jich do konce roku mezi řidiči bude 60.000. Zájem o ně v posledních dnech znatelně roste a kontaktní místa, která zajišťují jejich distribuci, jsou před pondělním spuštěním výběru mýtného v obležení. Hodně jich ale kvůli velkému zájmu bude otevřeno do pozdních večerních hodin a pracovat budou i v sobotu.

Hodnota bankovek eura v oběhu tento měsíc zřejmě překoná hodnotu obíhajících dolarových bankovek. A to poprvé za pět let od fyzického zavedení jednotné evropské měny. Podle analytika České spořitelny Davida Navrátila za tím stojí několik důvodů. Tím prvním je vyšší počet obyvatel Eurozóny než Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Množství bankovek

Rychlý nárůst počtu bankovek s vysokými hodnotami, zejména pětiseteurových ale vyvolává podezření, že euro získalo na popularitě u organizovaného zločinu.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme