Ekonomické informace 29. 3. 2002

Valná hromada akciové společnosti Vítkovice rozhodne o novém majiteli hutní části firmy - Vítkovice Steel. Ve Spolaně Neratovice se bude propouštět. O práci přijdou i zaměstnanci zlínské obuvnické firmy CEBO. Zvýšení tarifních mezd o sedm a půl procenta a vyšší příplatky za přesčasy nabídli stavební podnikatelé svým zaměstnancům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize

Valná hromada akciové společnosti Vítkovice dne rozhodne o novém majiteli hutní části firmy - Vítkovice Steel. Zájem projevili čtyři investoři. Vedení podniku zřejmě navrhne akcionářům jako budoucího vlastníka firmu Osinek, která je dceřinnou společností Fondu národního majetku. Nikdo z managementu ale tento záměr nechtěl před valnou hromadou komentovat, jak prohlásila mluvčí firmy Lenka Hatlapatková.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Hatlapatková: Valná hromada Vítkovice Steel

Zanedlouho se rozhodne i o prodeji státního podílu v Českém Telecomu. Závaznou nabídku na koupi jednapadesáti procent akcií, které vlastní stát, podali tři zájemci. Vláda by o vítězi výběrového řízení měla rozhodnout do 10. dubna. V úvahu ale připadá i zrušení tendru, protože kabinet požaduje nejméně 80 miliard, zatímco odborníci odhadují současnou tržní cenu o patnáct miliard nižší.

Ve Spolaně Neratovice se bude propouštět. Nové vedení firmy tak reaguje na 700milionovou ztrátu, která postihla hospodaření podniku v minulém roce. Podle mluvčí Spolany Pavlíny Budkovské by se výroba v chemičce měla zefektivnit a k tomu by měla vést řada změn, které management schválil.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Budkovská: Propouštění ve Spolaně Neratovice

Přibližně desetinásobek toho počtu zaměstnanců přijde o práci ve zlínské firmě CEBO. Tento největší výrobce obuvi na Moravě se dostal do konkurzu. Vedení firmy se rozhodlo podat návrh samo na sebe kvůli ztrátě zakázek od americké firmy Timberland, které byly pro podnik klíčové. Zakázky není možné podle předsedy představenstva společnosti Jiřího Mlejneka nahradit, a propouštění lidí se nelze vyhnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mlejnek: Konkurz CEBO Zlín

Zvýšení tarifních mezd o sedm a půl procenta a vyšší příplatky za přesčasy nabídli stavební podnikatelé svým zaměstnancům. Představenstvo jejich svazu odmítlo požadavek odborů na růst celkových mezd o šest procent a povinnou pětitýdenní dovolenou ve všech firmách. Upřesňuje prezident svazu Milan Veverka.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Veverka: Růst mezd ve stavebnictví

Odboráři se ale nechtějí vzdát vyšší kolektivní smlouvy, která by zavázala všechny stavební firmy ke zvýšení mezd. O dalším postupu rozhodnou podle předáka Stanislava Antoniva na svém sněmu v dubnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Antoninov: Odboráři nesouhlasí

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme