Ekonomické informace 29. 3. 2004

Zaměstnanci Leteckých závodů Kunovice stále nevědí, jestli vedení podniku vyhovělo jejich požadavku a odeslalo svým zaměstnancům do pátečního večera dlužné mzdy za leden. Požadavky Evropské unie působí problémy vnitrozemským dopravcům. Ceny starších bytů v Praze oproti loňsku klesly. Licenci na provoz pražských bezdrátových sítí zřejmě získají společnosti Telenor Networks, BroadNet a Star 21.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zaměstnanci Leteckých závodů Kunovice pořád nevědí, jestli vedení podniku vyhovělo jejich požadavku a odeslalo svým zaměstnancům do pátečního večera dlužné mzdy za leden. Podle odborů to ale není příliš pravděpodobné. Definitivní jistotu budou mít v až dnes, kdy také zasedne podnikový odborový výbor. Ten je připraven podle místopředsedy svazu Kovo Josefa Středuly okamžitě vyhlásit stávkovou pohotovost.

Požadavky Evropské unie působí problémy vnitrozemským dopravcům. Do konce července musí všichni prokázat svou finanční způsobilost, tedy doložit, že disponují majetkem nebo penězi alespoň v předepsané minimální výši. Firmy, které podmínky stanovené unií nesplní, nebudou moci v autodopravě dále podnikat. Podle předsedy Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřicha Dandy jsou pravidla zejména pro menší podnikatele přísná až likvidační.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Danda: Autodopravci a pravidla EU

Ceny starších bytů v Praze oproti loňsku klesly. Poptávka po nich ale zatím neroste, protože lidé s jejich koupí zatím vyčkávají. Po vstupu do Evropské unie by totiž měly především byty v panelácích dále zlevnit. Jejich nabídka je sice poměrně rozsáhlá, ale na trhu chybějí levnější byty do půldruhého milionu korun. Viceprezident Asociace realitních kanceláří Ivan Žikeš proto doporučuje s koupí staršího bytu ještě počkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Žikeš: Ceny bytů

Licenci na provoz pražských bezdrátových sítí zřejmě získají společnosti Telenor Networks, BroadNet a Star 21. Tyto firmy se umístily na prvních třech místech výběrového řízení Českého telekomunikačního úřadu, který o licencích rozhodne definitivně během dubna. Bezdrátové sítě budou konkurovat pevným sítím a jak dodává předseda úřadu David Stádník, přinesou uživatelům některé výhody.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Stádník: Bezdrátové sítě

A na závěr ekonomicko-sportovní informace. Finanční situace několika italských fotbalových klubů je kritická. Premiér Silvio Berlusconi proto své vládě navrhl daňové úlevy fotbalovým společnostem. Neuspěl, alespoň prozatím. Nelíbil se ovšem ani italské veřejnosti, jak zdůrazňuje naše spolupracovnice v Římě Vědunka Lunardi.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Lunardi: Italské fotbalové kluby

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme