Ekonomické informace 29. 3. 2005

Zájemci o 51procentní státní podíl v Českém Telecomu mohou dnes naposledy podávat závazné cenové nabídky. Už jen tři dny mají poplatníci daně z příjmů na odevzdání daňového přiznání a zaplacení dlužné daně. Česká republika i další noví členové Evropské unie mají výrazně rychlejší tempo růstu produktivity práce než země původní patnáctky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Českého telecomu

Budova Českého telecomu | Foto: Jan Rosenauer

Dnes naposledy mohou zájemci o 51procentní státní podíl v Českém Telecomu podávat závazné cenové nabídky. Dalšího kola výběrového řízení se přitom zúčastní jen ty společnosti, které absolvovaly hloubkovou kontrolu v Českém Telecomu, tedy operátoři Swisscom, Belgacom a Telefonica a konsorcium finančních investorů ve spojení s firmou France Telecom. Z tendru už odstoupilo konsorcium PPF/J&T/InWay doplněné firmou Tiscalli. Jak bude výběrové řízení probíhat dál, Radiožurnálu upřesnila mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Jak dál s prodejem Telecomu

Podle některých odhadů stojí za urychlením prodeje Telecomu snaha současné vlády prodat společnost ještě během jejího funkčního období. Jiní se ale domnívají, že by za uspíšeným prodejem mohl stát nedávný vstup světové mobilní jedničky, firmy Vodafone, na český trh. Ta ovládla třetího českého mobilního operátora Oskara a ekonomové všeobecně očekávají silné zvýšení konkurence na trhu mobilních telefonu. Český Telecom je přitom stoprocentním vlastníkem největšího českého mobilního operátora, EuroTelu. Podle Tibora Bokora, analytika společnosti Wood and Company, je možné, že nabídka za koupi Telecomu by se tak kvůli Vodafonu mohla mírně snížit.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bokor: Vodafone a prodej Telecomu

Už jen tři dny mají poplatníci daně z příjmů na odevzdání daňového přiznání a zaplacení dlužné daně. Pokud tento termín nedodrží, hrozí jim ze strany finančního úřadu penále. Podle mluvčí Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Miroslavy Bardonkové mohou lidé přiznání odevzdat osobně na podatelnách finančních úřadů, mohou je ale také zaslat poštou nebo e-mailem.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bardonková: Daňová přiznání

Česká republika i další noví členové Evropské unie mají výrazně rychlejší tempo růstu produktivity práce než země původní patnáctky. Produktivita by se letos v ČR měla podobně jako loni zvýšit téměř o pět procent. Odhaduje to studie Ekonomický výhled 2005, kterou na svých internetových stránkách zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Rychlejší tempo růstu pracovní výkonnosti než západní Evropa mají také okolní státy. Na Slovensku letos tempo podle odhadů překročí čtyři procenta a v dalších letech se bude pohybovat kolem tří procent. V Polsku růst produktivity v posledních třech letech překračoval pět procent a letos by měl mírně zpomalit na čtyři.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme