Ekonomické informace 29. 3. 2007

Ministerstvo financí má připraven návrh na zvýšení spotřebních daní na tabákové výrobky od příštího roku. Česku hrozí, že bude muset vracet desítky milionů korun Evropské unii. Telekomunikační služby pro stát v hodnotě přibližně 11 a půl miliardy budou zajišťovat Telefónica O2, GTS Novera a konsorcium T-Systems PragoNet a ČD Telematika. Které firmy jsou v České republice nejvíce obdivované? Dozvíme se dnes od Sdružení Czech Top 100.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí má připraven návrh na zvýšení spotřebních daní na tabákové výrobky od příštího roku a podle serveru EuroOnline jsou vyšší, než požaduje Evropská unie. Minimální daň na cigaretu se podle Eura zvyšuje na 1,80 Kč ze současné koruny a 64 haléřů a k růstu dojde i u doutníků a tabáku. Ministerstvo financí ale říká, že v žádném případě ještě nejde o čísla definitivní - mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Jakob: Daň z tabáku

Česku hrozí, že bude muset vracet desítky milionů korun Evropské unii. Jde o peníze čerpané z evropských fondů v letech 2004 až 2006, které nebyly použity v souladu s cíly programů. Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka bude možná právě kvůli tomu chtít unie peníze zpět. Dalším problémem bylo v tomto období uzavření smluv na jednotný kurz koruny k euru. Ten byl tehdy asi 32 korun, dnes je euro za 28 - obcím a krajům tak vznikly kurzové ztráty celkem za miliardu a 300 milionů. Vláda bude muset podle Čunka tyto ztráty uhradit a nebo se bude muset v programech šetřit.

Telekomunikační služby pro stát v hodnotě přibližně 11 a půl miliardy budou zajišťovat Telefónica O2, GTS Novera a konsorcium T-Systems PragoNet a ČD Telematika. Firmy tak získaly možnost účastnit se soutěží na služby pro jednotlivé úřady a budou přitom muset nabízet ceny maximálně ve výši, ke které se zavázaly v rámcové smlouvě, kterou podepsaly s ministerstvem informatiky. Posledních pět let dodával datové služby státu jen Český Telecom - resp. jeho nástupce Telefonica O2 - teď se tedy podmínky výrazně mění.

Loni došlo v české ekonomice k rekordnímu počtu fúzí a akvizic. Podle studie PricewaterhouseCoopers jich přibylo o 11% na 269. Tou největší soukromou transakcí byl prodej Radiokomunikací skupině zahraničních investorů za 34 miliard korun. Expandují ovšem i české firmy - ty loni převzaly nebo se spojily s 44 zahraničními společnostmi.

Které firmy jsou v České republice nejvíce obdivované? Dozvíme se dnes od Sdružení Czech Top 100. O výsledcích rozhoduje zhruba 1500 manažerů, ekonomů a analytiků. Každoročním evergreenem jsou v tomto žebříčku Škoda Auto, ČEZ, Plzeňský prazdroj, Zentiva nebo Česká Pojišťovna - a jsou tam i letos. Nováčkem v nejlepší desítce je letos podle tajemníka sdružení Tomáše Davida společnost Linet - výrobce nemocničních lůžek.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. David: Obdivované firmy

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme