Ekonomické informace 29. 4. 2003

Ceny ropy klesly na nejnižší úroveň od začátku letošního roku. Ovlivnilo je především rozhodnutí kartelu OPEC ze závěru minulého týdne o zvýšení těžby. Dnes se dozvíme nové údaje o nezaměstnanosti, tentokrát ale od statistického úřadu. Skupina Pioneer Investments chce navrhnout likvidaci některých svých fondů registrovaných v Irsku. Favorit Rokycany má problémy s financováním provozu. 60 zaměstnanců společnosti dostalo z březnových mezd zatím jenom tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ropy klesly na nejnižší úroveň od začátku letošního roku. Ovlivnilo je především rozhodnutí kartelu OPEC ze závěru minulého týdne o zvýšení těžby. Cena ropy Brent v Londýně se dotkla třiadvaceti dolarů a čtyřiceti centů za barel poprvé od loňského listopadu, v závěru obchodování ale mírně stoupla. Ceny v New Yorku klesají pátým dnem za sebou a přiblížily se tak pětiměsíčnímu minimu. To naznačuje, že snad i my budeme jezdit o něco levněji.

Dnes se dozvíme nové údaje o nezaměstnanosti, tentokrát ale od statistického úřadu. Údaje ministerstva práce a sociálních věcí sice hovoří o 10ti procentní míře nezaměstnanosti, ale statistikové většinou zjistí, že se jedná o menší číslo. Jak podotýká Helena Horská z České spořitelny, statistický úřad totiž nevychází jenom z údajů od úřadů prace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o důvodech různých čísel nezaměstnanosti

Skupina Pioneer Investments chce navrhnout likvidaci některých svých fondů registrovaných v Irsku. Českých klientů se týká uzavření tří z nich, které by se měly uzavřít v červnu. Akcionáři těchto fondů mohou bezplatně přestoupit do některého z lucemburských podfondů Pioneer Funds. Z pohledu firmy jde o racionální krok, který povede k úsporám na správě majetku i na nákladech na marketing, řekl ředitel společnosti Peníze.cz Tomáš Prouza. Část podílníků ale podle něj zřejmě vybere peníze a od fondů odejde.

Favorit Rokycany má problémy s financováním provozu. 60 zaměstnanců společnosti dostalo z březnových mezd zatím jenom tisíc korun. Peníze jim měly být doplaceny do včerejška, což se, jak připustil ředitel rokycanského závodu Jan Lenický nepodařilo splnit. Podle kolektivní smlouvy mají zaměstnanci platy dostat 14. den v měsíci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Lenický o vyplácení mezd ve Favoritu

Společnost Favorit převzala v prosinci jako svůj čtvrtý závod na výrobu jízdních kol pražská Bike Technology and Public Relations.

Důvěra podnikatelů a spotřebitelů v českou ekonomiku v dubnu oproti březnu vzrostla. Podle analytika společnosti Patria Finance Davida Marka lidé jsou optimističtější, protože nezaměstnanost mírně klesla a ceny nerostou.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek o důvodech větší důvěry

Za to v Německu navzdory rychle ukončené irácké válce, se nálada v rozhodující části tamního hospodářství se zhoršuje. Jak dodává z Berlína David Šťáhlavský, dokazuje to dubnový Index obchodního klimatu, určovaný mnichovským "ifo-Institutem".

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o německém hospodářství

České zbrojovky mohou získat řadu nových kontraktů ve světě, a to také díky probíhajícímu veletrhu IDET v Brně.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme