Ekonomické informace 29. 5. 2001

Zástupci Česka a Slovenska se zatím nedohodli na vzájemné podpoře ochrany investic. Brání tomu nevyřešené vztahy mezi ČSOB a Slovenskou inkasní. Akcionáři poslali Sevac do likvidace. Páteční emise státních obligací skončila krachem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupcům České republiky a Slovenska se nepodařilo podepsat smlouvu o vzájemné podpoře a ochraně investic. Jejímu dokončení brání nevyřešené vztahy mezi ČSOB a Slovenskou inkasní. Podle premiéra Miloše Zemana dohodě zatím brání nevyjasnění jednoho paragrafu o garancích českého státu.

Československá obchodní banka chce převézt do Konsolidační banky aktiva bývalé IPB v účetní hodnotě 100 miliard korun. Potvrdil to mluvčí Milan Tománek, zároveň však ostře polemizuje s těmi, kteří tvrdí, že ČSOB vznáší nároky vůči státu.

Valná hromada společnosti Sevac definitivně rozhodla o likvidaci podniku, který se měl stát klíčovým zpracovatelem krevní plazmy v České republice. Více náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Páteční emise státních obligací skončila neúspěchem. O emisi patnáctiletých obligací v objemu čtyř miliard korun byl tak malý zájem, že stát musel skoupit obligace za téměř 400 milionů. Podle odborníků byly důvodem malého zájmu obavy investorů, že český stát je už příliš zadlužen a svým závazkům nebude moci dostát. Ani fatální neúspěch neodradí Ministerstvo financí ve vydávání dalších dluhopisů. Plány ministerstva potvrdil jeho mluvčí Libor Vacek.

Vláda tento měsíc rozšířila svůj původní plán emisí dluhopisů, protože deficit státního rozpočtu má v tomto roce dále růst.

Státní zemědělský intervenční fond schválil vypsání čtvrtého výběrového řízení na vývoz hovězího masa a jatečného skotu. Stát podpoří vývoz pěti tisíc tun hovězího masa v přepočtu na živou hmotnost. Fond bude subvencovat pěti korunami na kilogram vývoz v živém stavu. Při vývozu masa dostane obchodník deset korun za kilogram v přepočtu na živou hmotnost. Pokud na zahraničním trhu prodá hovězí v mraženém stavu, obdrží 20 korun na kilogram v přepočtu na živou hmotnost. Termín ukončení tendru je 15. srpna. Údaje zveřejnilo Ministerstvo financí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme