Ekonomické informace 29. 5. 2002

Nizozemská společnost LNM Holdings zvýšila na 25 miliard svoji nabídku na koupi Nové huti - její návrh dnes posoudí vláda. Kabinet také projedná záměr ministerstva průmyslu vybudovat další tři zóny pro investory - na bývalém vojenském letišti v Žatci, v Nošovicích a v Chebu. Evropská komise navrhuje radikální reformu rybolovu, členské státy s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Agrofert Holding - vítěz privatizačního tendru na státní podíl v Unipetrolu - stále ještě nedodal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže úplné podklady pro správní řízení o fúzi společností. Podle úřadu dotazník, který měl Agrofert dodat v únoru, přišel až 17. května, ovšem není kompletní. Chybí v něm například seznam akcionářů. Úřad proto stále neobnovil správní řízení.

Nizozemská společnost LNM Holdings vylepšila svoji nabídku na koupi ostravské Nové huti. Místo původních 17 miliard korun by měla do podniku přinést celkem 25 miliard. Vládou udělená exkluzivita společnosti LNM skončí 31. května. Poté mají dostat šanci další zájemci. Například koncorsium Třineckých železáren a americké CMC nabízí za privatizaci Nové huti a Vysokých pecí Ostrava celkem 24 a půl miliardy korun. Kabinet se dnes bude zabývat návrhem společnosti LNM. Potvrdil to premiér Miloš Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman - LNM a Nová huť

Pražskou burzu opouští další akcie, které nevyhovují přísnějším podmínkám pro registraci na trhu. Jde o akcie podniků Četrans Ústí nad Labem a Teplárna České Budějovice.

Mimořádně se schází prezidium Fondu národního majetku. Zasedání svolal ministr financí Jiří Rusnok, který je zároveň předsedou prezidia, kvůli nedávnému rozhodnutí Fondu zablokovat propojení elektrárenské společnosti ČEZ s distributory elektřiny. O tomto propojení rozhodla vláda.

Od 1. června zvyšuje americké velvyslanectví poplatek za vízum do Spojených států. A to ze 45 na 65 dolarů. Stejné zdražení zavádí americká velvyslanectví na celém světě.

Od konce týdne se budou smět prodávat doutníky a jim podobné tabákové výrobky jen označené tabákovými nálepkami. Od 1. června musí stejně jako cigarety obsahovat kolek s jednotnou cenou pro daný druh doutníku. Jak ale říká mluvčí ministerstva financí Vladimíra Říhová, prodejci se nemusí bát toho, že doutníky ze starších zásob skončí v odpadkových koších jenom proto, že nebudou mít nálepku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová - kolky na doutníky

Ministerstvo průmyslu chce vybudovat další tři zóny pro investory - na bývalém vojenském letišti v Žatci, v Nošovicích a v Chebu. Jeho záměr dnes posoudí vláda. Podle mluvčí ministerstva Anny Stárkové přednost dostávají zóny v oblastech s vysokou nezaměstnaností nebo bývalá průmyslová území. Důležitý je také zájem konkrétního investora.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Stárková - průmyslové zóny

Evropská komise navrhuje radikální reformu rybolovu Unie. Komise varuje před výrazným úbytkem ryb, a chce snížit kvóty. Státy Unie se ale bojí, že tak přijde o práci 28 tisíc lidí a že krok komise je nezodpovědný. Více bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich - rybolov v EU

V Kanadě probíhá korupční skandál, který stál už dva ministry křesla ve vládě. Pikantní podrobnosti se dozvíte v Ekonomickém magazínu, který můžete na Radiožurnálu slyšet po čtvrt na deset dopoledne.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme