Ekonomické informace 29. 5. 2003

Evropská komise vyloučila, že by Třinecké železárny mohl stát oddlužit. Hovory po pevných telefonních linkách by mohly na podzim zlevnit, levnější by ale mělo být i volání z mobilních telefonů na pevné linky. Některé české firmy se už prý začaly připravovat na přesun svých sídel za nižšími daněmi na Slovensko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Evropská komise vyloučila, že by Třinecké železárny mohl stát oddlužit. Ministři zahraničí a průmyslu Cyril Svoboda a Milan Urban přesto mají jet do Bruselu vyjednávat o podpoře pro soukromý hutní podnik. Protestujícím odborářům totiž vláda slíbila, že firmě pomůže. To by ale znamenalo, že Třinecké železárny zařadí Evropská komise na seznam podniků s povolenou veřejnou podporou v rámci restrukturalizace ocelářského sektoru. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky odmítnutí komise nemusí být definitivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Podpora Třineckým železárnám

Hovory po pevných telefonních linkách by mohly na podzim zlevnit, doufá ministr informatiky Vladimír Mlynář. Sněmovna totiž schválila novelu telekomunikačního zákona, podle které musí Český Telecom pronajmout své linky v celé jejich délce konkurenčním operátorům. Předlohu ještě čeká hlasování Senátu a podpis prezidenta. Ministr Mlynář počítá s tím, že novela začne platit od července.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Mlynář: Novela telekomunikačního zákona

Levnější by ale mělo být i volání z mobilních telefonů na pevné linky, to pro změnu tvrdí Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí. To je podle Asociace předražené a mělo by se proto změnit. Její předseda Svatoslav Novák si myslí, že je možné prosadit snížení propojovacích poplatků.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Novák: Snížení propojovacích poplatků

Některé české firmy se už začaly připravovat na přesun svých sídel za nižšími daněmi na Slovensko, tvrdí prezident Hospodářké komory Jaromír Drábek. Sjednocení sazby daně z příjmu a daně z přidané hodnoty na 19 procent dělá podle Drábka ze Slovenské republiky "středoevropského tygra". České ministerstvo financí navrhuje snížit daň z příjmu pouze u firem. V příštích třech letech postupně z jednatřiceti na čtyřiadvacet procent. To je, jak říká president Hospodářské komory nedostatečné a navíc na příkladu Slovenska je jasně vidět, že výrazné snížení daně neznamená automaticky nižší příjmy státního rozpočtu.

Česká vláda se podle premiéra Vladimíra Špidly slovenským vzorem řídit nebude. Ministerský předseda navíc nevěří, že by se naše firmy kvůli daním skutečně na Slovensko přesunuly.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Daně na Slovensku

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme