Ekonomické informace 29. 5. 2007

Tchajwanský Foxconn postaví v Kutné Hoře továrnu na výrobu LCD monitorů a počítačových součástek. Cena benzínu už ve všech krajích překročila psychologickou hranici 30 korun za litr. Dveře téměř stovky supermarketů Delvita se nadobro zavřely. V jihočeských státních lesích těžaři zpracovali více než polovinu dřeva, které pokácel lednový orkán Kyrill.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

5000 lidí zaměstná v Kutné Hoře tchajwanský Foxconn. Firma postaví továrnu asi za 3 miliardy korun, ve které bude vyrábět LCD monitory a počítačové součástky. Stavbu chce zahájit v srpnu a dokončit ji v červnu příštího roku. V sousedství průmyslové zóny s novou továrnou plánuje vybudovat satelitní městečko s byty pro své zaměstnance. Foxconn jich tak bude mít v Česku 10.000, v Pardubicích, v bývalé HTT Tesla, už pracuje 5000 lidí.

Ceny pohonných hmot opět letí nahoru. Benzín ve všech krajích už překročil psychologickou hranici 30 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Hlavním důvodem je předchozí zdražení velkoobchodních cen na burze v Rotterdamu, kterému se distributoři postupně přizpůsobují. Další růst cen pohonných hmot by už ale neměl být tak prudký, předpokládá Štěpán Pírko ze společnosti Colloseum.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny pohonných hmot

Dveře téměř stovky supermarketů Delvita se nadobro zavřely. Obchody ode dneška přebírá nový majitel, německá obchodní skupina REWE Group, která je otevře pod názvem Billa. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče si Delvita nedokázala najít na trhu místo, na kterém by byla úspěšná.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Gandalovič: Delvita

V jihočeských státních lesích těžaři zpracovali více než polovinu dřeva, které pokácel lednový orkán Kyrill. Firmy zpracovaly přes jeden milion kubíků dřeva. Likvidace škod postupuje díky teplému počasí rychleji, než lesníci očekávali. Přesto stále hrozí přemnožení kůrovce, proti kterému revírníci pokládají lapače.

Největším menšinovým akcionářem petrochemické skupiny Unipetrol se stal holding KKCG Investments, který patří do finanční skupiny podnikatele Karla Komárka. Vlastní 6,5 procenta akcií. Výše transakce, která se pohybovala v řádu miliard korun, nebyla zveřejněna.

Skupina ČEZ bude zřejmě od října ve své polské elektrárně Elcho vyrábět až deset procent elektřiny z biomasy. Elektrárna to už úspěšně vyzkoušela. Ročně by mohly kotle vyrobit z dřevěných pilin, briket a štěpků elektřinu pro 43.000 domácností.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme