Ekonomické informace 29. 6. 2004

Češi své volné peníze nejčastěji svěřují stavebním spořitelnám. Farmaceutická firma Zentiva byla při včerejším vstupu na pražskou burzu úspěšná. Společnost PKN Orlen, která zvítězila ve výběrovém řízení na prodej státního podílu v Unipetrolu, včera složila na zvláštní účet první splátku. Zájemci o privatizaci společnosti ABA mohou do dnešního dne předložit České konsolidační agentuře své závazné nabídky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Jdeme s dobou, takže víme, že schovávat peníze do matrace se už dávno nenosí. Co je podle našich spoluobčanů nejlepší udělat s penězi? Pořídit si stavební spoření. Pro tento způsob uložení volných financí se rozhodla více než polovina dotázaných. Vyplývá to z průzkumu investičního chování občanů, které uskutečnila společnost Factum Invenio. Hodně jsou oblíbeny také běžné účty. Životní pojištění uzavřeli podle průzkumu tři lidé z deseti a penzijní připojištění jedna čtvrtina. Podílové listy vlastní tři lidé ze sta.

Farmaceutická firma Zentiva byla při včerejším vstupu na pražskou burzu úspěšná. Výnosnost historicky první domácí primární emise akcií by podle obchodníka Raiffeisen bank Iva Prokopa mohla motivovat i další firmy k tomu, aby využívaly k získání peněz místo úvěrů kapitálový trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Prokop: Zentiva na burze

Společnost PKN Orlen, která zvítězila ve výběrovém řízení na prodej státního podílu v Unipetrolu, včera složila na zvláštní účet první splátku - miliardu a tři sta milionů korun. Polská firma před týdnem se státem podepsala smlouvu o vázaném účtu, na který měla složit desetinu z třináctimiliardové kupní ceny. Privatizaci Unipetrolu musí ještě posoudit Evropská komise z hlediska veřejné podpory. Podle dřívějších odhadů Fondu národního majetku by akcie a veškeré peníze mohly být převedeny letos na podzim, pokud se nevyskytnou komplikace.

Další účastník tendru na privatizaci 69 procent společnosti ABA, světová dvojka asistenčních služeb motoristům International SOS, odstoupil z výběrového řízení. Píše to EURO OnLine s odvoláním na generálního manažera společnosti pro střední Evropu Lukáše Melichara. Zbylí zájemci mohou do dnešního dne předložit České konsolidační agentuře své závazné nabídky. Podávat je mohou v sídle investičního poradce Commerzbank mezi 10. a 12. hodinou. Podle mluvčího konsolidační agentury Jiřího Pekárka zatím projevilo předběžný zájem 7 společností.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: Prodej ABA

Mezi německou vládou a ústřední bankou pokračuje spor o to, jak překlenout letošní rozpočtový deficit ve výši 10 miliard euro. Zatímco ministr financí Hans Eichel navrhuje prodat část dluhu Ruska vůči Německu, Bundesbanka řešení odmítá jako nesystémové. Důvody zjišťoval berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Spor o překlenutí schodku

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme