Ekonomické informace 29. 6. 2005

Vláda má rozhodovat o penězích na vývoj a výzkum. Ministerstvo sociální věcí požádalo o 7000 miliónů na tvorbu nových pracovních míst. Do Estonska putoval pasivní radar Věra. Českomoravské doly vůbec poprvé budou vyplácet dividendy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Vláda má dnes rozhodovat, kolik peněz ze státního rozpočtu dá příští rok na vývoj a výzkum. S návrhem přijde do Strakovy akademie vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Peníze na vývoj a výzkum

Ministerstvo práce a sociálních věcí požádá vládu o 700 milionů korun. Podle Roberta Vašíčka z tiskového odboru chce peníze použít na tvorbu nových pracovních míst v regionech s nejvyšší nezaměstnaností a na rekvalifikaci a školení pracovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Vašíček: 700 miliónů na nová pracovní místa

Česko prodalo pasivní radar Věra do Estonska. Pardubická firma Era za ni dostane přibližně 100 milionů korun. Jak potvrzuje ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, zájem o špičkový výrobek mají i další státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Zájem mají i další státy

Českomoravské doly vyplatí poprvé ve své historii dividendy. Akcionáři získají za akcii 116 korun před zdaněním. Na výplatu společnost vydá přes 376 milionů korun, téměř celý loňský zisk. Většinu vyplacených peněz získá majoritní vlastník - společnost Carbon Invest. Ta dostane také dividendy v hodnotě 5 miliard korun z další těžební firmy - OKD. Na co je použije, vysvětluje mluvčí většinového akcionáře Vladimír Bystrov.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bystrov: Doly vyplatí dividendy

Dalších téměř 350 milionů korun získá Karbon Invest na dividendách z Metalimexu, který kontroluje z 99 procent. Firma obchodující se surovinami vytvořila loni zisk 393 miliony.

Odbory ocelářské společnosti Mittal Steel Ostrava požadují zpřísnění podmínek kupní smlouvy, za kterých má převzít ostravskou hutní firmu Vítkovice Steel nový vlastník, ruský EvrazHolding. Podle odborářů není zaručen odběr surového železa od skupiny Mittal Steel, což může přinést českému ocelářství ztrátu pěti miliard korun a stovek pracovních míst. Viceprezident EvrazHoldingu Alexandr Karlašov obavy odborářů označil za zbytečné.

Téměř padesát tisíc akcionářů zkrachovalé železniční firmy Railtrack požaduje u londýnského vysokého soudu od vlády kompenzaci. Podrobnosti má spolupracovník Radiožurnálu ve Velké Británii Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Britští železničáři požadují kompenzaci

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme