Ekonomické informace 29. 7. 2003

Zájem Čechů a Moravanů o spotřebitelské úvěry stále roste. Města a obce z pěti krajů, které se potýkají s hospodářskými problémy, už brzy dosáhnou na peníze z první části programu Phare 2003 - jde o více než 17 milionů eur. Akcie IP Banky, dříve Investiční a Poštovní banky, ode dneška končí na Pražské burze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Stále více žijeme na dluh. Zájem lidí o spotřebitelské úvěry roste. Každoročně jich české banky poskytnou o třetinu více, momentálně tyto úvěry tvoří asi 45 procent hrubého domácího produktu. Pořád ale za Evropskou unií pokulháváme. Rozdíly jsou podle analytika ČSOB Petra Dufka způsobeny především přetrvávající neochotou některých lidí zadlužovat se. Kdy v tomto směru Unii doženeme, si ale Dufek netroufá odhadovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Spotřebitelské úvěry

Český statistický úřad dnes zveřejní informace o obecné míře nezaměstnanosti v České republice. Nejedná se ale o běžně užívaný údaj, který známe jako průměrný počet lidí bez práce zjišťovaný z výkazů jednotlivých úřadů práce. Jak vysvětluje Jana Bondyová z ČSÚ, obecná míra nezaměstnanosti se řídí podle mezinárodních definic.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bondyová: Obecná míra nezaměstnanosti

Města a obce z pěti krajů, které se potýkají s hospodářskými problémy, už brzy dosáhnou na peníze z první části programu Phare 2003. Do ní Evropská unie a ministerstvo pro místní rozvoj vložily více než 17 milionů eur. Peníze jsou určeny na budování průmyslových zón a takzvaných podnikatelských inkubátorů v Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji. Peníze by měly sloužit například na stavbu a opravu komunikací, rozvoj vodovodů, kanalizace, veřejného osvětlení, plynofikaci nebo na investice do budov sloužících podnikatelům.

Akcie IP Banky, dříve Investiční a Poštovní banky, ode dneška končí na Pražské burze. Jak dodává mluvčí burzy Vladimír Ezr, jejich obchodování bylo pozastaveno už v roce 2000, ale teprve dnes budou akcie vyloučeny z volného trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Ezr: Akcie IP Banky

Nejpřínosnější událostí pro Slovensko byla v období od dubna do června ratifikace vstupu do NATO. Druhou událostí s nejvyšším přínosem byla strategie reformy veřejných financí a třetí pak návrh na zefektivnění obchodního rejstříku. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který zveřejnil institut pro ekonomické a sociální reformy Ineko. Naproti tomu nejhůře hodnotí slovenští odborníci soutěž na dodávku informačního systému pro Sociální pojišťovnu.

Z letadel na linkách po Spojených státech amerických a Kanadě bude možné posílat e-maily. A to nejpozději do konce příštího roku. Společnost Tenzing Communications zavede do konce letošního roku e-mailovou poštu na domácích linkách společnosti United Airlines. Zasílání zpráv ale nebude žádná láce. Za 2 kB dat zaplatí zákazník necelých 16 dolarů, tedy přibližně 450 Kč, a za každý další kilobyte navíc deset centů.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme