Ekonomické informace 29. 7. 2004

Důchodový účet České správy sociálního zabezpečení byl letos v prvním pololetí poprvé v přebytku - asi o 700 milionů korun. To se ale týká jen očištěné položky, ve které nejsou zahrnuty výdaje, související s jiným obdobím. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení celkový deficit důchodového účtu klesá. Na konci června dosáhl jedné miliardy a 300 milionů korun, což je podstatně méně, než za stejné loňské období. Tehdy to bylo 12 miliard korun. Jen pro představu: plátci pojistného zaplatili úřadu na důchod ke konci června dohromady 114 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: Jan Rosenauer

Špidlova odstupující vláda včera na svém posledním zasedání rozhodla, že stát koupí od společnosti ČEZ její menšinový podíl v provozovateli rozvodné energetické soustavy ČEPS.

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo návrh změn státního příspěvku k hypotečnímu úvěru. Ten by měli lidé získat na pořízení vlastního bydlení bez ohledu na věk. Nemělo by záležet ani na tom, zda jde o starší či novou nemovitost. Podmínkou by mělo být pouze to, že si člověk obstarává první bydlení. Podle mluvčího úřadu Petra Dimuna, by tento návrh měla vláda dostat na stůl v září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dimun o podpoře hypoték

Komise pro cenné papíry by dnes měla rozhodnout o nabídce odkupu akcií Českých Radiokomunikcí, kterou hodlá učinit majoritní vlastník podniku, společnost Bivideon. Ta drží v Raidokomunikacích 72 % akcií. Bivideon navrhuje cenu odkupu minoritním akcionářům ve výši 440 korun. Navržená nabídka odkupu je neomezená a nepodmíněná, což znamená, že v případě, že Bivideon v odkupu získá sedmdesátipětiprocentní podíl v Radiokomunikacích, nebude nucen učinit povinnou nabídku odkupu.

Agentura CzechInvest zahájila pilotní program, který má firmám pomoci lépe se starat o své zaměstnance. Projekt je podle mluvčí agentury Jany Víškové jedinečný v tom, že poskytne zaměstnavatelům nástroj, jak zvládnout tuto klíčovou stránku podnikání. Pracovník prý pak najde v takové firmě jistotu, že bude mít dostatek příležitostí ke svému dalšímu profesnímu rozvoji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o péči o zaměstnance

Provozovatelé slunečních elektráren z celé Evropy se včera sešli v Dukovanech. Tam je totiž jedna z našich největších solárních elektráren. Možná nevíte, že u nás dopadá ročně na jeden metr čtvereční území asi 1000 kilowatthodin energie. Přeměnou ve fotovoltaických článcích se z toho dá využít jako elektřina přibližně jedna desetina. Na propagaci využití slunce jako zdroje energie se zaměřuje takzvaná solární liga, která zatím sdružuje třicet měst a obcí. A komu patří pochvala pracovníka ligy Karla Merhauta?

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Merhaut chválí Litoměřice

Česká republika byla uznána Mezinárodním úřadem pro nákazy zvířat jako země bez výskytu vztekliny. Poslední případ této nebezpečné nákazy přenosné ze zvířat na člověka byl u nás zaznamenán v dubnu 2002.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme