Ekonomické informace 29. 8. 2001

Přiblížíme názory premiéra Miloše Zemana na přijetí příštího státního rozpočtu a ministra Miroslava Grégra na dokončení privatizace energetických a petrochemických společností. Hovoříme také o dalších plánech Panasonicu v plzeňském závodě na výrobu televizorů i o možnostech oprav letounů Boeing 747 Jumbo-Jet na mezinárodním letišti v Ostravě-Mošnově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Miloš Zeman očekává, že ODS podpoří vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. Zeman zároveň odmítl kritiku opozice, že jeho kabinet zadlužuje zemi. Státní dluh podle něj dosahuje pouze 20 % hrubého domácího produktu, zatímco maastrichtská kritéria Evropské unie povolují až 60 %. Premiér navíc zdůraznil, že vládní výdaje nerostou a většina ministrů ve svých kapitolách musela výrazně škrtat.

Dokončení privatizace strategických odvětví je jedním z nejdůležitějších úkolů vlády ve zbytku jejího funkčního období. Do června příštího roku budou podle ministra průmyslu Miroslava Grégra prodány soukromým investorům energetické a petrochemické společnosti a také Telecom.

Třímiliontý televizor značky Panasonic dodal na trh od zahájení své výroby v roce 1997 plzeňský závod Matsushita Television Central Europ. Loni investovala firma 640 milionů korun, letos se chystá proinvestovat dalších 450 milionů. O strategii podniku, který v současnosti zaměstnává 1500 lidí, informuje finanční ředitel Jaromír Šilhánek.

Ministerstvo životního prostředí souhlasilo s projektem Slezské energetiky, kterou vlastní Třinecké železárny a Českomoravské doly, na výstavbu čtyř nových energetických bloků v Třinci a ve Stonavě. Každý z nich má mít výkon 55 MW. Celkové investice se odhadují na 2 miliardy korun. Resort tak, podle mluvčího železáren Ivo Pulmana potvrdil, že druhý projekt, oproti původnímu a neschválenému odpovídá veškerým ekologickým a legislativním požadavkům.

S opravou velkokapacitních letadel typu Boeing 747 Jumbo-Jet na mezinárodním letišti Ostrava-Mošnov by se mělo začít na podzim příštího roku. Podle Gudmunda Sverrisona ze společnosti Europan Central Aviation, mezinárodního konsorcia investorů z Islandu a Velké Británie, závisí realizace projektu za 13 milionů dolarů na dohodě s Českou správou letišť. Zatímco zahraniční investor požaduje pronájem plochy na dobu 50-ti let, Česká správa letišť chce objekt pronajmout pouze na 30 let.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme